Vanhaa Sodankylää SA-kuva-arkistossa
Muutama päivä sitten julkiseen käyttöön levitetty SA-kuva-arkisto on sodankyläläisittäinkin mielenkiintoinen ”pengottava”. Arkistosta löytyy useita kymmeniä Sodankylässä otettuja valokuvia sotien ajalta vuosilta 1939 – 1945. Sodankylän Verkkolehti esittelee tämän artikkelin yhteydessä muutamia sota-ajan kuvia paikkakunnalta. Kuvat kertovat ainutlaatuisesta vanhasta Sodankylästä ja niistä tapahtumista, joiden myötä koko kirkonkylä tuhoutui. Lisää kuvia paikkakunnasta löytyy osoitteesta http://sa-arkisto.fi/ hakusanalla Sodankylä.
SA-kuva-arkisto on ainutlaatuinen kuvakokoelma ja se sisältää lähes 160.000 valokuvaa Suomen talvi-, jatko- ja Lapin sotien ajalta. Pääosan kuvista ovat ottaneet Päämajan alaisten tiedotuskomppanioiden kuvaajat. Talvisodan kuvamateriaali on rintamamiesten omalla kalustollaan kuvaamaa.
Kesällä 1941 muodostettiin yhdeksän Päämajan alaista tiedotuskomppaniaa. Tiedotusta varten perustettujen tiedotuskomppanioiden kuvaustoimintaa ryhdyttiin pian kutsumaan TK-kuvaukseksi ja kuvaajia TK-kuvaajiksi. Sodan aikana tiedotuskomppanioiden määrä vaihteli ja aktiivisesti etulinjassa palvelu noin 150 kuvaajaa. Heidän tehtävänä oli tallentaa taistelutilanteiden ohella sotahistoriallista ja kansantieteellistä aineistoa. Kuvia annettiin lehdistölle, mutta suurin osa materiaalista on julkaisematonta.
Kuvat ovat säilyneet Päämajan kuvaosaston ja sen seuraajien hallussa tähän päivään asti. Sotien kuvaperintö on digitoitu SA-kuva-arkistoksi internetin käyttäjien katsottavaksi.