Jussi Rantamo Suomen Seutuverkot ry:n hallitukseen

Pohjoisimman Lapin Leader ry:n hallinnoiman Laajakaistaa Kyliin -hankkeen projektipäällikkö Jussi Rantamo Sodankylästä on valittu ensimmäisenä lappilaisena toimijana valtakunnallisen Suomen Seutuverkot ry:n hallituksen jäseneksi ajalle 2013 – 2014.

Suomen Seutuverkot ry on riippumaton ja voittoa tavoittelematon yhdistys, jonka tehtävänä on edistää seutukuntien tasavertaista tietoyhteiskuntakehitystä. Yhdistys pitää yhteyksiä viranomaisiin ja edistää eri alueilla seutuverkkojen kehittymistä. Samoin yhdistyksen tarkoituksena on edistää oman alansa tutkimus- ja kehittämishankkeita yritysten ja tutkimusta harjoittavien koulutus- ja tutkimuslaitosten kanssa.

Tärkeänä tehtävänä yhdistyksellä on seurata alan kehitystä, järjestää koulutusta ja tiedottaa sekä suorittaa seutuverkkojen edunvalvontaa.

Laajakaistaa Kyliin hanke tukee valtioneuvoston päätökseen pohjautuvaa Laajakaista Kaikille 2015 hankkeen toteutumista Pohjois- ja Itä-Lapin seutukunnissa maaliskuun loppuun 2014. Hankkeessa viedään jokaiseen kylään ja taloon tietoa mahdollisuudesta liittyä valtakunnallisesti rakennettavaan huippunopeaan runkoverkkoon, sen hyödyistä, palveluista ja tarpeellisuudesta sekä siitä, miten liittymä vaikuttaa kiinteistön arvoon.

Hankkeen tavoitteena on alueen kylien elinvoimaisuuden ja yritystoiminnan toimintaedellytysten vahvistaminen tiedottamalla ja edistämällä toimivien tietoliikenneyhteyksien rakentamista.

Tähän mennessä hankkeen alueella on rakennuttu huippunopeita valokuituyhteyksiä koko Utsjoen kunnan alueelle sekä Salla-Naruska-Savukoski väliselle alueelle. Tulevan kesän aikana uutta valokuituverkkoa tullaan rakentamaan Pelkosenniemelle yhdelle ja Kemijärvelle kahdelle hankealueelle.

Sodankylän Sattasen kylän alueella on vireillä kyläyhdistyksen toimesta oma kyläverkko, jonka rahoitushakemus on käsittelyssä Lapin ELY-keskuksessa. Myönteisen rahoituspäätöksen jälkeen Sattasen kyläverkko tullaan rakentamaan kuluvan vuoden loppuun mennessä.

Kiinteään verkkoon pohjautuva laajakaista on nykykodissa yhtä tärkeä perustoiminto kuin ovat sähkö ja lämmitys. Mobiilidata (3G/4G) tai satelliitti-yhteydet eivät ole varteenotettavia vaihtoehtoja tulevaisuuden käyttötarpeita silmälläpitäen.

Valokuidulla mahdollistetaan toimivan tulevaisuuden rakentaminen ja maaseudun kehittyminen ja tämän infrastruktuuriin maksimaaliseen peittoon Pohjois- ja Itä-Lapin seutukuntien alueella toimiva Laajakaistaa Kyliin hanke tähtää. Muualla Lapin alueella vastaavia käynnissä olevia hankkeita ovat KKTM ry:n ”Kuitua Tunturiin” sekä Tervolan kunnan ”Kuitua Etelä- ja Länsi-Lappiin” hankkeet.

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua sisään voidaksesi kommentoida.