Hoitojonot lyhyemmäksi parantamalla potilaiden hoitoonohjausta

Ajanvarauksessa työskentelevän Maiju Palon mukaan kiireettömän hoidon tarpeessa olevat potilaat ohjataan jatkossa sairaanhoitajan tai terveydenhoitajan vastaanotolle.

Sodankylän kunnan terveyskeskuksessa on käynnistynyt kehittämisprojekti, jossa potilaiden hoitoonohjausta kiireellisessä ja kiireettömässä hoidossa parannetaan.

-Tarkoituksena on luoda terveyskeskukseen uusia toimintamalleja, joiden avulla potilaat saadaan ohjattua oikeille ihmisille oikeaan aikaan, kertovat hankkeessa työskentelevät Marika Lehtinen ja Hanna Puolakka.

Käytännössä hankkeen aikana selvitetään yhteydenottojen ruuhkahuippuja, järjestellään henkilöstön työtehtäviä sekä luodaan potilaiden todellisia tarpeita vastaavia lääkäreiden ja hoitajien vastaanottoaikoja.

Projektin tavoitteena on turvata potilaille parhaan mahdollisen avun saanti, ilman pitkiä jonotusaikoja.

-Esimerkiksi kiireettömän hoidon tarpeessa olevat potilaat ohjataan jatkossa sairaanhoitajan tai terveydenhoitajan vastaanotolle. Hoitaja konsultoi tarvittaessa lääkäriä tai varaa ajan lääkärinvastaanotolle, kertoo ajanvarauksessa työskentelevä Maiju Palo.

Kiireellisessä hoidossa tullaan myös tehostamaan hoitajan tekemää hoidon tarpeen arviointia sekä kiireellisyysluokittelua.

Tämä tarkoittaa, että osa päivystyspoliklinikan potilaista voidaan ohjata ensin sairaanhoitajan tai terveydenhoitajan vastaanotolle, jossa hoitaja arvioi hoidon tarpeen ja kiireellisyyden lääkäreiden kanssa yhteistyössä tehtyjen ohjeiden mukaisesti. Hoitajalla on aina mahdollisuus konsultoida päivystävää lääkäriä.

”Kiireellinen ja kiireetön hoito toimivaksi Sodankylän terveyskeskuksessa” -projekti alkoi lokakuun alussa ja jatkuu vuoden 2012 loppuun saakka. Vetäjinä toimivat apulaisosastonhoitaja Marika Lehtinen ja sairaanhoitaja Hanna Puolakka.

Päivystyspoliklinikka- ja vastaanotot -tulosyksikön koko henkilökunta osallistuu toimintamallien kehittämiseen. Projekti on osa PaKaste 2 -hanketta, jossa kehitetään koko Pohjois-Suomen sosiaali- ja terveyspalveluita. Toimintamallien juurruttaminen käytäntöön aloitetaan kevään 2013 aikana.

Kommentoi

Warning: Undefined variable $user_ID in /home/sodank1/www.sodankylanverkkolehti.fi/wp-content/themes/SV/comments.php on line 50

Sinun pitää kirjautua sisään voidaksesi kommentoida.