Kaivos pudotti Sodankylän työttömyyden ennätyksellisen alas

Pohjois-Lapin TE-toimiston johtaja Eija Sokeron mukaan Sodankylän työllisyystilanne on ennätyksellisen hyvä. Työttömyysprosentti jää tänä vuonna kymmeneen. Työttömyyden alenema on kuitenkin pysähtynyt.

Kaivosrakentaminen ja Kevitsan kaivoksen avaaminen on pudottanut Sodankylän työttömyyden alimmilleen kahteen vuosikymmeneen.

Kun 90-luvun synkkinä vuosina työttömyys kipusi pahimmillaan 30 prosenttiin, on se tänä päivänä enää kolmanneksen noista ajoista.

Pelko Kevitsan tarjoamien työpaikkojen valumisesta paikallisen väen ulottumattomiin on osoittautunut aiheettomaksi. Tällä hetkellä Kevitsassa työskentelevistä kaivosmiehistä tai -naisista 70 prosenttia on Sodankylästä.

Pohjois-Lapin TE-toimiston johtaja Eija Sokero pitää paikallisen työvoiman osuutta kaivostyöpaikoista kohtuullisen hyvänä. Tilannetta parantaa vielä se, että kaivoksella työskentelevien aliurakoitsijoiden työntekijöistä melkoinen joukko on paikallisia ammattilaisia.

-Varsinkin konepuolen urakoitsijoisen työntekijöistä jopa valtaosa on omalta paikkakunnalta, toteaa TE-toimiston johtaja tyytyväisenä.

Lisää koulutettua väkeä tarvitaan

Tuotannon käynnistyttyä kaivoksella työskentelee vakituiseen nyt noin 210 työntekijää. Lisäksi aliurakoitsijoiden palkkaamana noin 100 henkilöä. Väkeä rekrytoidaan koulutuksen myötä kaiken aikaa lisää. Viimeksi haettavana on ollut työpaikkoja mm. maansiirtotöihin.

Kaivosalaan liittyviä työvoimakoulutuksia on haettavina parhaillaan autoalalle, laborantin perustutkintoon sekä kaivosalan työnjohtajakoulutukseen insinööreille ja teknikoille.

Viime vuonna Sodankylässä työvoimakoulutettiin yhteensä 125 henkilöä, joista lähes sata oli paikkakunnalla kirjoilla. Pääsääntöisesti lähes kaikki työvoimakoulutetut ovat työllistyneet alansa mukaisesti.

Työttömyys 10 prosenttia

Pohjois-Lapin TE-toimiston johtaja Eija Sokero arvioi, että kuluvan vuoden työttömyysaste asettuu melko tarkasti 10 prosenttiin, kun vuoden viimeinen kuukausi jää taakse. Viime vuonna työttömyys oli 10,2 prosenttia.

Lapin läänin mittarissa Sodankylän työttömyysluvut ovat parhaimmasta päästä. Alemmas pääsee vain Utsjoki 7 prosentillaan, mutta siellä väki käykin paljon Norjassa töissä.

Eija Sokeron mukaan työttömien määrä on pienentynyt vuosi vuodelta. Viime vuonna heitä oli keskimäärin 386 henkilöä. Jos toimiston johtajan arviointi kuluvasta vuodesta käy toteen, työttömiä tänä vuonna on muutama vähemmän.

Työttömyyden aleneminen pysähtyy

Työttömyyden alenema on Sodankylässä kuitenkin nyt pysähtymässä. Raaka totuus on, että Lapissa ei enää rakenneta samaa tahtia kuin vielä vuosi sitten.

Eija Sokero toteaa, että Kevitsan kaivos on pääosiltaan valmistunut. Rakennusalan ammattilaisia siellä ei tarvita enää yhtä suuressa määrin kuin aikaisemmin.

-Samoin rakentaminen on hiipunut tunturikeskuksissa sekä Rovaniemen seudulla ja tämä kaikki valitettavasti merkitsee Sodankylässäkin rakennusalan osaajien työttömyyden kasvamista.

Naapurikunnissa ja muualla Lapissa rakentamisen väheneminen on jo nostanut jonkin verran työttömyysprosentteja. Sodankylässä työttömyys ei kuitenkaan ole lähtenyt nousuun kaivoksen tarjoamien työmahdollisuuksien vuoksi, mutta pitkään jatkuneen työttömyyden alenemisen se on pysäyttänyt.

Lapin kunnissa keskimääräinen työttömyys on 14,4 prosenttia.

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua sisään voidaksesi kommentoida.