100 vuotta sitten uutisoitiin huomattavasta muinaislöydöstä Sodankylässä

Vuonna 1906 kesäkuun 17. päivänä julkaistiin Louhi-lehdessä seuraava uutinen:

”Huomattava muinaislöytö Sodankylässä. Talokkaan poika Juho Albert Harju, joka on vähän yli viisitoista vuotta vanha, oli 23. p:nä isänsä ja sisarensa kanssa mennyt metsään, ruveten viimemainitun kanssa jäkäliä ottamaan. Sitä tehdessään oli poika lähestynyt isoa kiveä ja huomannut kiven vieressä miekan, luulleen sitä viikatteen kappaleeksi.

Tämän ylös otettuaan ja paikkaa tarkistettuaan löysi hän aivan saman kiven alta kaksi, joista oli vaan osa ulkona kiven syrjän alta. S. k. 25 p:nä lähti taasen poika isänsä kanssa samoille retkille, jolloin löydettiin vielä 1 kaukaa saman kiven alta, ja niin tavoin 4 miekkaa.

Kivi, jonka alta ja vierestä nuo löydettiin, on yli syltää pitkä, syltä leveä ja noin ½ syltää paksu. Se ei ole maaperässä, vaan makaa irtonaiskivien päällä. Miekat ovat löytäjän hallussa. Paikkaa, mistä ne löydettiin, ei ole laajemmin tarkastettu.

Paikka, missä löytö tehtiin, on noin pari kilometriä Petkulan kylästä ylöspäin Kitisenjokea ja sen itäisellä puolen ja noin 100 syltää joesta metsään päin. Sinne on Sodankylän kirkolta matkaa noin 37 km”.

Lue aiheesta lisää seuraavana listassa olevasta Petkulan pronssimiekat –jutusta.

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua sisään voidaksesi kommentoida.