Vaalivoittoja ja torjuntavoittoja

Kuntavaalitulos ei tuottanut suuria yllätyksiä kotoisessa kädenväännössä. Etukäteen yksi mielenkiintoisista asetelmista oli eittämättä vihreiden ja Vasemmistoliiton välinen vedätys, mutta sekään ei dramaattisia muutoksia tuonut suuntaan eikä toiseen.

Vihreiden ensimmäistä kertaa Sodankylässä asettama ehdokaslista toki rassasi Vasemmistoliiton äänimäärää, mutta ei siinä määrin kuin olisi olettanut. Vasemmistoliitto onnistui ennakoimaan mahdollisen äänipaon asettamalla sellaisen määrä ehdokkaita, että ainakin siitä jotakin ropisisi omaankin laariin. Ja ropisihan siitä.

Vasemmistoliitolla oli lisäksi kärkinimenä Asko Apukka, jonka tiedettiin jo pelkällä mukana olollaan takaavan puolueelle sievoisen äänipotin. 161 ääntä on loistotulos yhdelle miehelle, mutta henkilökohtaisesti ajattelin Apukan rikkovan kirkkaasti 200 äänen maagisen rajan.

* * *

Vasemmistoliiton yhden paikan menetystä voidaan siis pitää kohtuullisena torjuntavoittona, sillä toisinkin olisi voinut käydä. Kuten esimerkiksi demareille, jotka menettivätpuolet valtuustopaikoistaan eli kaksi paikkaa neljästä. Sodankylän demareilla on varmasti ensimmäiset kriisipalaverit pidetty ja syksyn aikana   otettaneen uutta suuntaa tulevaan.

Jos Vasemmistoliiton yhden paikan menetys oli heidän kannaltaan jokseenkin siedettävä torjuntavoitto niin keskustan 14 paikan säilyttäminen kuuluu sarjaan loistavia torjuntavoittoja.

Keskustan Sodankylässä vuosia jatkunut alamäki pysähtyi nyt. Ja se pysähtyi ehdottomasti ehdokkaiden henkilökohtaisen työn tuloksena. Kirkkaita ääniharavia ylitse muiden keskustalaisehdokkaista ei löytynyt, mutta sen sijaan löytyi tasaisen vahvaa henkilökohtaista kannatusta jokaisella läpimenneellä ja jopa varasijoille jääneilläkin.

* * *

Kokoomuksesta povattiin voittajaa Sodankylässä ja voittaja siitä tulikin. Valtuustopaikkamäärä nousi kuudesta seitsemään. Seuraavan valtuustokauden Kokoomus on tasavahva Vasemmistoliiton kanssa. Vertailun vuoksi: Kokoomusta äänesti 913 henkilöä ja Vasemmistoliittoa 924. Kummassakin ryhmässä on neljä uutta valtuutettua. Koko valtuustossa uusia on yhteensä jopa 20.

Odotetun yllätyksen Sodankylän vaaleissa tarjosi Perussuomalaiset. Ryhmän paikkamäärä nousi neljään ja se on hyvä saavutus kun ottaa huomioon, että valtaryhmittymiä protestoiva äänien siirtymä käynnistyi Sodankylässä jo neljä vuotta sitten. Tuolloin protestiäänet kanavoituivat sekä Perussuomalaisille että Kokoomukseen. Nyt ilmiö jatkui samanlaisena.

Vihreiden toinen paikkakaan ei jäänyt kovin kauas. Kymmenen ääntä enemmän ja vihreitä valtuutettuja olisi ollut kaksi. Nyt heitä on yksi. 18-vuotias Riikka Karppinen oli aikalailla varma läpimenijä sikäli, kun vaaleissa etukäteen mitään varmana voidaan pitää. Hänen henkilökohtaiseksi äänimääräkseen on tarkentunut 166.

TUURE NEITOLA

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua sisään voidaksesi kommentoida.