Kurpitsajuhlaa

Jo hyvissä ajoin alkusyksystä kanadalaisten omakotitalojen pihat alkavat täyttyä erilaisista kurpitsa- ja haamuaiheisista tuotteista. Sähköllä toimiva luuranko heiluttaa kättä ohikulkijalle ja huutelee jotakin pelottavaa.

Muovisia hautakiviä lepää rauhassa – toivotuksin nousee pihan täydeltä kuin oikeassa hautuumaassa. Megasuuret ilmapallokurpitsat huojuvat tuulessa. Muovilepakot pesivät talojen julkisivun peittävissä hämähäkinseiteissä.

Kaupungin paras piha palkitaan ja lehdissä on kuvia hurjimmista virityksistä.

Kantasuomalaista juhlinta ihmetyttää.  Ruokakaupassa säikähdän kesken ostosten ihmisen mittaista haamua, joka ohi kulkiessani nauraa kammottavasti huojutellen vartaloaan.

Kanelin tuoksuista kurpitsapiirakkaa on tarjottu kaikkialla pitkin syksyä. Siihen en kyllästy ollenkaan runsaan kermavaahdon kera.

Kanadalainen ystäväperhe sai kutsun tyttärensä järjestämiin Halloween-naamiaisiin. Olipa saatu samalle päivälle toinenkin juhlakutsu, joten vanhemmat valittivat, etteivät pääse tulemaan. He huomasivat kuitenkin ehtivänsä mukaan molempiin: aikaisemmat olivat jo iltapäivällä.

He miettivät huolellisesti roolihahmonsa ja kutsuivat vielä maskeerausta harrastavan naapurin rouvan viimeistelemään hahmonsa. Mies pukeutui naispuoliseksi klovniksi ja vaimo miespuoliseksi.

Hauskaa oli jo pukujen suunnittelussa ja valmistautumisessa. Pariskunta harjoitteli elekielenkin, ettei ääni paljasta heitä naamiaisten emännän vanhemmiksi.

Pellet ujuttautuivat juhlataloon toisten vieraitten vanavedessä. He kulkivat erillään puhuen vain käsillään ja nauttien täysillä talon tarjoilusta. Tulipa sitten parhaitten pukujen palkitsemisen aika.

Illan isäntä oli kyllä yrittänyt useaan otteeseen jututtaa pellenä häärivää anoppiaan ja kiharapilvessä keikistelevää appeaan. Vieraatkin alkoivat pikku hiljaa ihmetellä pelleparin identiteettiä. Lopulta talon isäntä yhdessä munkinkaapuisen atleetin  kanssa lähestyi vakavasti anoppiaan.

Miehet vakuuttivat, että heidän täytyy pyytää pelleä poistumaan. Roteva munkki on siviilissä poliisi ja vahvasti sitä mieltä, ettei kuokkavieraita perhejuhlissa sallita. Jokainen tietenkin arvaa illan parhaat puvut ja parhaan ohjelmanumeronkin palkinto meni emännän pellepukuisille vanhemmille.

Kiitosjuhlaa voi viettää myös ilman irvisteleviä kurpitsalyhtyjä, ilman kalkkunaakin. Juhlitaan suomalaisittain pyhäinpäivää kynttilöitä sytyttämällä. Kanadalaisen kurpitsapiirakan hyväksyisin kyllä, kermavaahdon kera.

Maija P.

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua sisään voidaksesi kommentoida.