”Se oli kuin pölkyllä päähän”

-Vaaleissa saatavien äänien määrä ei pysty arvioimaan mitenkään etukäteen. Siksi jännitys säilyy loppuun saakka, toteaa 271 ääntä saanut Eila Kivioja.

Sodankylän kuntavaalien äänikuningatar Eila Kivioja, 59, tuijotti viikko sitten sunnuntai-iltana tietokoneen ruutua ällistyneenä. Kun ennakkoäänestyksen tulokset lämähtivät ensimmäiseksi ruutuun hän yritti sormella juoksuttamalla saada ehdokkaiden nimet ja äänimäärät kohtaamaan oikein.

Silmälasit eivät olleet päässä ja siksi 158 ennakkoäänen saajasta ei tullut varmuutta. Sitten heräsi epäilys ja aviomies Antti oli pakko huutaa apuun katsomaan. Tämä vahvisti, että Eila Kiviojan ääniähän ne ovat.

-Se oli kuin pölkyllä päähän olisi huitaistu. Aivan käsittämätöntä. Sitten kun järki alkoi taas juoksemaan ennakkoäänien määrä perusteella pystyi arvioimaan, että lopullinen äänimäärä kohoaa aika korkeaksi. Se pisti vähän hymyilyttämään, tunnustaa äänikuningatar.

Eila Kiviojan lopullinen äänisaalis oli 271 ääntä ja se on reilusti yli puolet Sodankylän Perussuomalaisten saamasta kokonaisäänimäärästä. Edellisissä kunnallisvaaleissa Eila sai 144 ääntä. Kummissakaan vaaleissa hän ei kyennyt etukäteen arvioimaan, kuinka paljon ääniä tulisi.

-Luulen, että sain näin suuren äänimäärän yksityisenä ihmisenä, en niinkään poliittisena henkilönä tai perussuomalaisten ehdokkaana. Olen ollut lähes 40 vuotta ihmisten näkösillä ja varsinkin viimeisen vuoden aikana hyvin paljon.

Ihminen aina ykkönen

Eila Kivioja on työskennellyt koko elämänsä ihmisten parissa asiakaspalvelujana. Jos hänen pitää valita ihminen tai asia, valinnasta ei ole epäselvyyttä hetkeäkään.

-Ihminen on minulle aina tärkein. Olipa tiskin toisella puolella yksi ihminen tai sata ihmistä kohtaan heistä jokaisen yksittäisenä henkilönä. Yksilön kunnioittaminen on minun elämäni tärkeimpiä lähtökohtia, hän selostaa vakaumustaan.

Äänikuningattareksi pääseminen ei nouse Eila Kiviojan hattuun. Ei, vaikka ääniä olisi tullut kaksinkertainen määrä.

-Ei kenenkään kannata ryhtyä nokka pystyssä kulkemaan sen vuoksi, että on saanut eniten ääniä. Totuus on, että kunnallisia asioita hoidetaan vain yhteistyössä toisten valtuutettujen kanssa. Kukaan ei pysty yksin tekemään mitään, korostaa Eila.

Hän tunnustaa olevansa kiitollinen, että ihmiset ovat luottaneet häneen.

-Nythän se vastuunkanto alkaa. Kun tuollaisen äänivyöryn on saanut osakseen niin kyllä se vastuu tuntuu heti toisella tavalla.

Pienen ihmisen asiat

Eila Kiviojalla käynnistyy vuoden alussa kolmas valtuustokausi. Politiikan saralla hän on alusta pitäen kallistunut tavallisen, pienen ihmisen asioiden hoitamiseen ja yleensäkin ihmisen hoidon puolelle.

-Olen yrittänyt hoitaa asioita järjen kanssa, mutta tunteella. Minulla on sellainen tapa, että jos koen ja näen jonkin asian olevan ihmisen hyväksi, politikointi saa väistyä taka-alalle. Ei ole mitään merkitystä sillä, kuka tai mikä ryhmä esityksen asiasta tekee. Jos se edistää ihmisen asiaa niin minut on helppo saada mukaan, hän kertoo.

Omaishoidon tukikysymys ja lasten kotihoidon kuntalisä tulevat olemaan seuraavalla valtuustokaudella asioita, joita Eila Kivioja aikoo edistää parhaan kykynsä mukaan. Kuluvalla kaudella puntaroitavina olivat rinnan omaishoidon tuki ja lasten hoitopaikat, joista painopiste laitettiin viimeksi mainittuun.

-Keskustelimme perusturvalautakunnassa, että jos olemme edes osin samalla joukolla koolla tulevalla kaudella niin omaishoitoa pyritään kehittämään siten, että hoitajat jaksaisivat työtaakassaan. Raha ei tietenkään lisää jaksamista, mutta antaa se pientä viestiä siitä, että hoitotyötä osataan arvostaa edes vähän.

Eila Kivioja pitää tärkeänä myös lasten kotihoidon kuntalisän maksamista. Hänen mielestään sitä ei tule missään tapauksessa poistaa, kuten joissakin yhteyksissä on väläytelty.

-Tällaisena aikana, jolloin vaurautta kunnassa ja koko kansakunnassa on enemmän kuin koskaan, pitää myös perheiden asiat olla kunnossa.

Kommentoi

Warning: Undefined variable $user_ID in /home/sodank1/www.sodankylanverkkolehti.fi/wp-content/themes/SV/comments.php on line 50

Sinun pitää kirjautua sisään voidaksesi kommentoida.