Lappilaisten edunvalvontaa Oulussa

Osakunnat ovat perinteinen osa yliopistojen järjestötoimintaa Suomessa. Ne ovat julkisoikeudellisia yhdistyksiä, joista säädetään yliopistolaissa. Lain mukaan osakuntien tarkoituksena on tukea ja kehittää jäsentensä harrastuksia sekä edistää heidän sosiaalisia olojaan. Osakunnat ovat poikkitieteellisiä ja niiden jäseniä yhdistävät juuret samalle maantieteelliselle alueelle.

Osakunnista puhuttaessa tulevat ensimmäisenä yleensä esiin Helsingin yliopiston suuret osakunnat, mutta myös Oulun yliopistossa osakuntatoiminta on vireää ja aktiivista. Oulussa edustettuina ovat Eteläpohjalainen Osakunta EPO ry, Kainuulainen Osakunta Kaeno ry ja Lappilainen Osakunta Lapio ry.

Lappilainen Osakunta pyrkii saattamaan yhteen historiallisen Lapin läänin alueelta tulevat opiskelijat Oulun yliopistossa ja järjestämään jäsenilleen toimintaa, kuten liikuntaa, tapahtumia ja erilaisia ajanviettomahdollisuuksia. Sen jäsenlistalla on yli kaksisataa opiskelijaa ja alumnia.

Yhteisenä nimittäjänä tapahtumille ja jäsenistölle on läheinen kytkös omaan kotiseutuunsa, murteen ja kotiseutuhengen vaaliminen. Jäseniä yhdistää yhteisen kotimaakunnan lisäksi henkinen pääoma, joka erottuu eri maakunnista tulevista opiskelijoista.

Ouluun muuttaessa on helppo samaistua uuteen kotiympäristöönsä, ovathan useat ensimmäisen vuoden opiskelijat samassa tilanteessa ja yhtä uusia oululaisia. On myöshyvä pitää myös juurensa mielessä, ja osakuntatoiminnan ovat sen jäsenet todenneet tähän mielekkääksi keinoksi.

Lappilaisen Osakunnan jäsenet ovat yleensä kiinnostuneita kotiseutunsa tapahtumista ja seuraavat sieltä kantautuvia uutisia. Lappilainen Osakunnan hallitus ottaakin kokouksissaan yleensä kantaa johonkin ajankohtaiseen aiheeseen. Kotikunnan kunnallisvaalitulokset puhuttavat siis täälläkin.

Lappilainen Osakunta täyttää tänä vuonna kunniakkaat 25 vuotta. Neljäsosavuosisadan mittaista taipaletta juhlistetaan joulukuussa Oulun yliopiston osakuntien yhteisessä tilaisuudessa.

Osakuntiin kuuluminen on ollut Suomen akateemisessa maailmassa vapaaehtoista vuodesta 1937 lähtien, mikä on luonnollisesti vuosien myötä laskenut osakuntien jäsenmäärää ja halvaannuttanutkin osan.

Maailman turuille lähdettäessä juuriensa muistaminen on tärkeää. Olen erittäin tyytyväinen siitä, että Oulun yliopistossa osakuntatoiminta on aktiivista ja povaan sille vielä pitkää ikää. Kotiseutumielisiä löytyy paljon Oulusta, ja tämän tärkeän hengen säilyttämistä Lappilainen Osakunta haluaa omalta osaltaan edelleen jatkaa.

UULA NEITOLA

puheenjohtaja

Oulun yliopiston Lappilainen Osakunta

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua sisään voidaksesi kommentoida.