Kissa pöydälle liian myöhään

Kyseisen otsikon alta luin Extrasta ikäviä uutisia. Mieli tekisi sanoa, että ”mitäs minä sanoin jo puolitoistavuotta sitten”. Sanoinkin, mutta en ilkkumisen vuoksi, vaan sen vuoksi, että jo lopultakin käärittäisi hihat ja ryhdyttäisi oikeasti töihin.

En nimittäin usko, että huonot uutiset tuohon loppuvat, ellei jo lopultakin nosteta sitä kissaa oikeasti pöydälle ja ryhdytä yhteistyössä töihin. Kissaahan ei ole vielä edes nostettu pöydälle, on vain aloitettu toimia niin kuin on YT-lain mukaan pakko toimia.

Edelleen kritisoin sitä touhuilua, millä kuntakonsernia on johdettu niin konsernijohdon kuin kunnanhallituksen osalta mitä tulee yhtiöihin tai kyseiseen yhtiöön. Mikäli olisi tehty ne toimenpiteet, mitkä puolitoista vuotta sitten luvattiin tehdä (ulkopuolinen selvitys taloudellisesta tilanteesta) oltaisiin hyvin todennäköisesti paremmassa asemassa.

Keväiseen Kokoomuksen valtuustoryhmän esittämään valtuustoaloitteeseen asian tiimoilta ei kunnanhallitus ole edelleenkään reagoinut mitenkään. Pidän tätäkin toimintaa (toimimattomuutta) ja tilannetta kunnanhallituksen työskentelyä hyvin kuvaavana seikkana, hyvin ikävänä sellaisena.

Jälkiviisaus ei tietysti auta ja se ei irtisanottavia paljoa lohduta. Itse näkisin työntekijöiden kannalta parhaaksi vaihtoehdoksi irtisanomisten sijaan lomautuksen. Lomautus ei tietenkään itse ongelmaa poista tai muuta. Lomautuksen ohella kunnan omistajana tulisi antaa yhtiölle tavoitteet ja toimintaperiaatteet sekä tarpeellisen ohjeistuksen (omistajaohjausta).

Yhtiön hallituksen tulisi ohjeistuksen pohjalta laatia strategia, joilla asetetut tavoitteet tulee täytetyksi. Kunnan omistajana tietysti tulisi varmistaa, että yhtiön johtoelimissä on riittävästi osaamista ja taitoa ratkaista ongelmat. Lomautus ehkä pakottaisi myös eri osapuolia toimimaan vielä kovemmin, kun tietäisi ison joukon odottavan töihin kutsua. Irtisanomisen jälkeen on helppoa kohauttaa hartioita ja mahdollisesti unohtaa asia.

Mahdollisuuksia ja onnistumisen edellytyksiä on edelleen olemassa, kunhan vain asioita tehdään oikein. Toimialan vaikeuden, murroksen tai muun sellaisen seikan taakse meneminen on selittelyä. Yritysmaailmassa ei helppoa toimialaa ole olemassakaan.

Jokaiselta toimialalta löytyy yrityksiä, jotka pärjäävät ja lisäksi löytyy yrityksiä jotka eivät pärjää. Mikä erottaa näitä yrityksiä? Ensinnäkin yritysten on pystyttävä muuttamaan rakenteita, strategiaa, johtamista ja jopa toimintatapaansa ulkoisten tekijöiden muuttuessa.

Toisekseen hyvin menestyvillä yrityksillä on yleensä hyvä johto. Kolmanneksi asiakkaille on pystyttävä jatkuvasti tarjoamaan ratkaisuja tai palveluja paremmin kuin kilpailijat. Tekijöitä on toki paljonkin, mutta se on raaka totuus, että vain parhaat pärjäävät.

Pidän hyvin rohkeana luottamusmiehen esiintuloa ja haastattelua. Päätös ei varmasti ole ollut näin pienellä paikkakunnalla helppo. Vastaavaa rohkeutta olisin toivonut myös konsernijohdon tai kunnanhallituksen osalta. Tilanne voisi olla aivan toinen.

Nyt tästä passiivisuudesta joutuvat kärsimään tilanteeseen syyttömät henkilöt ja heidän perheensä. Mutta kuten jo aiemmin totesin, nyt ei ole syytä jäädä tuleen makaamaan vaan toimittava, paljon pystytään vielä kehitystä saamaan ajoiksi. On vain kannettava vastuu ja osattava toimia.

Toivottavasti tulevalla valtuustolla ja kunnanhallituksella on rohkeutta ottaa ohjat käsiinsä ja ylipäätään toimia yhteistyössä eikä politikoida tyhjänpäiväistä. Tarvitaan tekoja, eikä vain puheita ja lupauksia.

JARI HAKKARAINEN

Kokoomuksen ehdokas (sit.)

Kommentoi

Warning: Undefined variable $user_ID in /home/sodank1/www.sodankylanverkkolehti.fi/wp-content/themes/SV/comments.php on line 50

Sinun pitää kirjautua sisään voidaksesi kommentoida.