Keskustaajama ei saa kuihtua

Sodankylän taantuva keskustaajama vaatii pikaisia elvytystoimia. Niin kuntalaisten kuin kunnan päättäjien ja virkamiestenkin pitäisi välittömästi huolestua Sodankylän kuntakeskuksen tyhjenevistä liikehuoneista.

Kunta, jossa ei ole esimerkiksi riittävän monipuolisia kaupan palveluja, ei ole houkutteleva paikka asua. Autioituva kuntakeskus ei vedä uusia asukkaita. Myös nykyisten kuntalaisten elämä muuttuu hankalaksi, jos hankinnat on mentävä tekemään Rovaniemelle tai Kemijärvelle. Matkakulut lisäävät ostosten hintaakin.

Huolta pitäisi kantaa myös siitä, etteivät pankkien ja viranomaisten tai Kelan palvelut karkaa pois. Erityisesti ikäihmisille voi olla todella hankalaa, jos ainut palvelu Sodankylässä on itsepalvelu internetin välityksellä.

Toivoa sopii, että kunnan nykyiset päättäjät ja elinkeinotoimen vastuuhenkilöt ovat käyttäneet vaikuttajataitojaan hyvien elinolosuhteiden turvaamiseksi kaikille kuntalaisille.

Sodankylään tarvitaan uutta yrittäjyyttä ja uudenlaisia palveluja kaikenikäisille. Elinkeinotoimeen ja kuntamarkkinointiin onkin saatava uutta luovaa, aloitteellista ja pitkälle tulevaisuuteen kantavaa otetta.

Ei myöskään pidä jäädä odottamaan, että yrityksiä itsestään tulee Sodankylään. Niitä on mentävä hakemaan eli tehtävä kuntaa tunnetuksi hyvänä paikkana yrittää. Odottelun sijaan tarvitaan etsivää otetta.

Jos yritystoiminta ei kasva tai hiipuu entisestään, se vähentää kunnan verotuloja ratkaisevasti. Yrittäjyys tuo leipää moneen pöytään, ei velanotto.

Kunnan palveluja täydentämään tarvitaan yksityistä palvelutuotantoa. Esimerkiksi hoivapalvelut voisivat työllistää monia, ja kunnan palvelusetelitkin saataisiin nykyistä tehokkaammin käyttöön.

Kuntakeskusta ollaan kehittämässä keskustan asemakaavaa uudistamalla. Hyvä näin, mutta jotain pitää tehdä myös nopeammalla aikataululla. Muuten vaarana on, että ennen kuin uusi asemakaava näkyy kuntakuvassa, kylän raitti on ehtinyt tyhjentyä.

Jos keskustaajama nyt näivettyy ja palveluyrittäjät lähtevät muualle, he eivät välttämättä palaa takaisin Sodankylään vaikka uuden asemakaavan myötä syntyisikin uusia kauppapaikkoja.

Kun kunnan tehtävänä on luoda yrityksille edellytykset ja pitää elinkeinorakenne monipuolisena, tätä voi edistää pienilläkin teoilla.

Yksi erimerkki tällaisesta on opastus. Voikin kysyä, missä edelleen viipyy Sodankylän eteläpään ympyrästä kyltti, joka ohjaisi ulkopaikkakuntalaisia ajamaan Jäämerentien palvelujen kautta pohjoiseen.

Nyt ympyrässä komeilee vain tienpitäjän nuoli, joka ohjaa liikenteen Ivalon suuntaan Sodankyläntielle. Se ei ole kovinkaan monen kylällä yrittävän edun mukainen liikenteen suunta.

Kun kunnan yritystoimintaa tulevina vuosina kehitetään, ilmapiiri ja keskusteluyhteys kunnan ja yrittäjien välillä tulisi luoda aukottomaksi. Yrittäjien ääntä tulisi kuunnella aiempaa tarkemmin.

Kunnan tulevilla päättäjillä on iso vastuu yritystoiminnan elpymisessä.

MARTTI KUMPULAINEN

Raudanjoki

Kommentoi

Warning: Undefined variable $user_ID in /home/sodank1/www.sodankylanverkkolehti.fi/wp-content/themes/SV/comments.php on line 50

Sinun pitää kirjautua sisään voidaksesi kommentoida.