Sodankylän keskustaan suunnitteilla viiden kerrostalon rakennushanke

Torin läheisyyteen on suunnitteilla puolenkymmentä kerrostaloa liike-, asuin- ja palvelutalokäyttöön. Keskustan kehittämissuunnitelmissa torista tehtäisiin paikkialue ja tori siirrettäisiin vähemmän keskeiselle paikalle.

Sodankylän ydinkeskustaan on suunnitteilla hanke, jossa vaiheittain rakennettaisiin peräti viisi uutta kerrostaloa. Kysymyksessä on kahden palvelutalon ja kolmen liike- ja asuintalon rakentamissuunnitelma, joka toteutettaisiin Unarintien ja Jäämerentien välisellä alueella torin läheisyydessä.

Ryhmä yrittäjiä esitteli hanketta ja siihen liittyvää keskustan kehittämistä syyskuussa Sodankylän kunnanjohtolle ja puheenjohtajistolle.

Yrittäjäryhmän mukaan kerrostalohankkeiden tarkempi suunnittelu voidaan aloittaa, kun saadaan varmuus Sodankylän kunnan halukkuudesta tarvittaviin kaavamuutoksiin sekä kirkonkylän keskustan kehittämissuunnitelmaan.

Rahoitusta yrittäjäryhmä ei ole hakemassa kunnalta, vaan ainoastaan puitteita, jotta keskustan rakentaminen on jatkossa taloudellisesti järkevää.

Muutoksia tulisi tehdä talojen kerroskorkeudessa sekä paikoitusalueissa. Nykyinen torialue tulisi varata pelkästään paikoituskäyttöön ja tori siirtää toisaalle vähemmän keskeiselle paikalle. Lisäksi nelostiellä olisi tehtävä muutoksia siten, että ohikulkuliikenteen olisi vaivatonta tulla sisään kirkonkylän keskukseen. Ohjaus tulisi olla myös hyvin näkyvä Sodankylän kauppakeskukseen.

Investointihankkeitaan suunnittelevien yrittäjien mielestä vetovoimainen kirkonkylän keskusta palvelee koko kuntaa. Yritykset ovat valmiita investoimaan keskustaan vain, jos siellä pystytään tekemään järkevästi tuottavaa liiketoimintaa.

Mikäli yritystoiminta elpyy keskustan alueella uudelleen toivotulla tavalla, se tulee tuomaan lisää työpaikkoja ja sitä kautta verotuloja kunnalle ja edelleen kunnalle mahdollisuuden kehittää kunnan tarjoamia palveluja.

Yrittäjäryhmä painottaa, että hankkeen eteneminen kokonaisuutena on ensisijaisesti kiinni siitä, miten kunnanvirkamiesjohto ja päättäjät vievät asiaa eteen. Nopeaa aikataulua toivotaan. Yrittäjien yksityiskohtaisten suunnitelmien eteenpäin meno edellyttää päätöksiä kunnalta.

Sodankylän keskustan alueen kehittämisen kannalta kyse on erittäin mittavasta hankkeesta. Kokonaisuutena siinä puhutaan noin 18.000 kerrosneliön rakentamisesta.

Hankkeessa ovat Sodankylästä mukana Jouko Tekoniemi, Tarmo Laakso, Eero Magga, Soini Alatalo ja Sakari Katilainen. Alustavan suunnitelman on laatinut Ramboll Projektikonsultointi Oy, kaupunkikehityksen ja kaupan osalta Kyösti Pätynen, liikennejärjestelyt Vesa Verronen ja hanketta on konsultoinut Projektikonsultointi Oy Ari Tuutti.

2 Comments

  Eläkeläisten muisti palailee vaalitenteissä

  Eläkeläinen Asko Apukka, kunnallisvaaliehdokas, muisti n. 35 vuoden takaiset ajat, jolloin Sodankylän maaseutu toden teolla alkoi tyhjentyä.

  Väki muutti työn perässä Sodankylän kuntakeskukseen.

  Taajamassa vallitsi ennen kokematon yli tuhannen muuttajan tontti- ja asuntopula.

  Mikä tahansa mökki kelpasi.

  Yleisön eläkeläinen muisti, että kaavamonopolin haltija, kunta, voi tarvittaessa antaa kaavan sisällä oleville kohteille kunnallislain mukaisen rakentamiskehotuksen.

  Kehotuksen jälkeen kunta laatii äkkiä ja omana työnä osakaavan alueille joissa on heikkokuntoisia rakennuksia sekä rakentamattomia kaavatontteja.

  Valmiin katu-, vesi-, viemäriverkon piiristä Sodankylän kuntakeskuksesta löytyy kymmenittäin, jopa satamäärin rivi – ja vaikkapa pienkerrostalotontteja.

  Kaavaehto pienkerrostaloille vaikka paikallinen puu.

  Mikäli ongelma on entinen eli puute sopivista tonteista niin muistellaan menneitä.

  Aikoinaan Kj. Näsi muistutti valtuuston päättäjiä hyvin ikävästä asiasta joka ei kaikkia päättäjiä miellyttänyt. ”Kunnan päättäjien tehtävä ei ole estää rahan tuloa vanhoja huonokuntoisia rakennuksia ja tontteja omistaville kaavoitetun maan omistajille”.

  Tähän voi lisätä, kunnan tehtävä ei ole estää väen asumista kuntakeskuksessa.

  Kunnan tehtävä, muisti Asko, kehotuksen jälkeen piti rakentamattomat tontit pakkolunastaa.

  Vaan jäi tekemättä.

  Yhdestä vamaan samaa mieltä, ei tämä ryysis kuntakeskukseen ole vielä yhtikäs mitään entiseen verrattuna.

  Juhani Sipola

 • Aika outoa, että Sodankylä ei ole panostanut asuntotuotantoon, sillä vuokra-asunnoista on ollut huutava pula jo vuosien ajan. Tietenkin kun kysyntä ylittää tarjonnan, niin joku aina hyötyy sellaisesta tilanteesta.

Kommentoi

Warning: Undefined variable $user_ID in /home/sodank1/www.sodankylanverkkolehti.fi/wp-content/themes/SV/comments.php on line 50

Sinun pitää kirjautua sisään voidaksesi kommentoida.