Ministeri tutustui helikopteritukikohtaan

Sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko kävi Lapin kiertuellaan yllättäin tutustumassa myös pelastushelikopteri Aslakin tukikohtaan. Toimintaa selostamassa ministerille lentäjä Kari Korvanen ja sijoituspaikan siirrosta valituksen tehnyt Pekka Heikkinen.

Lapin kiertueella ollut sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko piipahti Ivalosta palatessaan edelleen toimivan Pelastushelikopteri Aslakin kotitukikohdassa Sodankylän lentoasemalla. Ministeri sai ajankohtaiskatsauksen lääkintä- ja pelastushelikopteritilanteeseen Lapissa. Päivällä kunnassa pidetty yleisötilaisuus oli yleisömenestys.

Risikko vieraili nyt ensimmäistä kertaa kiistanalaisessa tukikohdassa ja oli vaikuttunut selvästi näkemästään. Hän myös myönsi maanlaajuista toimintaa pyörittävän FinnHems-yhtiön toiminnan olevan reilusti otaksuttua kallimpaa.

Tukikohdan Rovaniemelle siirrosta Oulun hallinto-oikeuteen valituksen tehneen Pekka Heikkisen mukaan sijoitusasiassa ei ole tullut vielä lopullista päätöstä. Pohjois-Pohjanmaan Sairaanhoitopiirihän (PPSHP) ei ottanut Heikkisen Lapin sijoituspaikasta tekemää oikaisuvaatimusta käsittelyyn, koska valittaja ei sodankyläläisenä ole PPSHP:n alueen asukas, vaikka päätös koski Lapin lääkintähelikopterin sijoituspaikkaa.

Myös Ivalon yleisötilaisuudessa tuli esille nykyisen lääkintähelikopteritoiminnan puutteet. Lentotukikohdan Rovaniemelle siirtymisen koettiin heikentäneen pelastuspalvelua erityisesti pohjoisemman Lapin osalta.

Esimerkkinä tästä oli syyskuun lopun Utsjoen lento-onnettomuus, jossa menehtyi kaksi miestä. Katoamissunnuntaina alkaneeseen pelastusoperaatioon pyydettiin ja osallistui ilmeisesti kolme Rajavartiolaitoksen helikopteria, puolustusvoimien NH90-helkopteri Utista, norjalainen Seaking-kopteri ja paikallinen ilmailukerho.

Erittäin vaikeat sääolosuhteet häiritsivät näytösluontoiseksi tarkoitettua massiivista etsintäoperaatiota, jossa ei kustannuksissa säästelty. Maantaiaamuna operaatioon liittynyt ja ainoana kaikista lentoonpäässyt pelastushelikopteri Aslak löysi lähes välittömästi etsintään ryhdyttyään valitettavan onnettomuuden uhrit ja tuhoutuneen koneen maastosta.

Kadonnutta konettahan oli jo etsitty viranomaisten toimesta lähes vuorokausi tuloksetta. Ironisinta oli, että Rovaniemen HEMS-kopteri ei osallistunut operaatioon lainkaan, vaikka lähtökohtaisesti etsittiin kahta mahdollisesti vaikeasti loukkaantunutta ja toivottavasti vielä elossa olevaa henkilöä tiettömien taipaleiden takaan Utsjoen-Inarin selkosilta.

Löytämisessä ratkaisevinta oli todennäköisesti Aslakin 13 toimintavuoden aikana kehitetyt etsintämenetelmät ja rautainen paikallistuntemus.

Kommentoi

Warning: Undefined variable $user_ID in /home/sodank1/www.sodankylanverkkolehti.fi/wp-content/themes/SV/comments.php on line 50

Sinun pitää kirjautua sisään voidaksesi kommentoida.