Mihin unohtuivat mielenterveys- ja päihdekuntoutujat?

On todella hienoa, että kuntaamme on rakennettu uusi päiväkoti, remontoidaan vanhuksille Hannuksenkartanoa, on muistisairaille omat hoitolaitokset sekä kehitysvammaisillekin. Mutta missä ovat tilat mielenterveys- ja päihdekuntoutujille?

He asuvat vanhoissa kunnan rivitaloissa, jotka olisivat kaivanneet jo täyttä remonttia yli kymmenen vuotta sitten. Minusta tämä ei ole lainkaan tasa-arvoista. Heillekin pitää rakentaa juuri heidän käyttöön/tarpeisiinsa suunnitellut asumis- ja toimintatilat.

Ei voida olettaa, että kun on katto pään päällä niin pitää olla tyytyväinen. Mielenterveys- ja päihdekuntoutujien asumisyksikössä tehdään aivan yhtä arvokasta työtä kuin muissakin kuntamme ”hoitolaitoksissa”.

Tässä asumisyksikössä tuetaan itsenäisesti asumista, tarjoten kuitenkin tukea, ohjausta ja huolenpitoa arkisessa elämässä sekä elämän hallinnassa.  Asunnon tulee olla vuokraansa nähden suhteessa, eli vuokra sen mukainen mikä asunnon kunto on. Näistä asunnoista peritään varmaankin melkoiset vuokrat kuntoutujilta ja kukaan meistä ei itse menisi niihin asumaan viikoksikaan.  On ajateltava asioita avarakatseisesti.

Uskomattomalta tuntuu, miten nämä ihmiset on aivan kuin ”unohdettu”. Johtuneeko siitä, että heitä asuu siellä niin pieni joukko?  Pienellä joukolla on pieni määrä läheisiä, joten heidän äänensä ja huolenaiheensa eivät kuulu tarpeeksi kovaan päättäjien korvaan.

Vai johtuneeko se siitä, että henkilökohtaisista syistä juuri mielenterveys- ja päihdekuntoutujat ovat itselleni lähellä sydäntä?  Nämä asukkaat ovat kaikki ihmisiä hekin ja heille kuuluu asianmukaiset tilat asua ja elää. Heillä on oikeus ihmisarvoiseen elämään.

Ei riitä, että heitä siirretään toisesta huonokuntoisesta rakennuksesta toiseen (vanhasta sairaalasta Ansajokokselle) ja sitten unohdetaan sinne. Onhan esim. kuntamme lapsilla, koululaisilla, vanhuksilla ja muistisairaillakin omat heidät huomioon ottavat tilat olla, toimia ja asua. Miksi näin ei ole sitten kaikilla?

Uskallan sanoa, että kukaan meistä ei suostuisi asumaan noissa remontoimattomissa ja huonokuntoisissa asunnoissa. Aikoja sitten kun vierailin siellä (rivitalot olivat vielä tuolloin normi vuokra-asuntoja), totesimme silloisen asukkaan kanssa jo asunnot todella huonokuntoisiksi, kylmiksi ja huonosti rakennetuiksi.

Tästä on aikaa pitkästi toista kymmentä vuotta. Ei ole perusteellisia remontteja tehty. Ei maalipurkilla kaikkea saa piiloon. Asunnot on alkujaankin suunniteltu ihan muuhun kuin mihin niitä nyt käytetään.

Toinen asia, johon toivon tulevien valtuutettujenkin kiinnittävän huomiota on lähihoitajien koulutus. Jokainen lähihoitaja kouluttaa ja on kouluttanut itsensä erikoistuen juuri tietylle sektorille. Toivonkin, että tämä huomioidaan valittaessa lähihoitajia eri paikkojen toimiin.

Erikoistumisjaksolla opiskellaan juuri valitun sektorin ydinasioita. Työntekijöitä on oltava riittävästi, että homma toimii. Eli ei esim. muistisairaiden parissa työskentelemään lähihoitajia, jotka ovat erikoistuneet lapsiin ja nuoriin vaan  vanhuksiin. Näin toimittaessa molemminpuolinen hyöty saadaan maksimoitua, työntekijä on motivoitunut ja työpaikalla saadaan hommat toimiin ammattitaidolla.

En tässä halua kenenkään työntekoa arvostella enkä mollata, vaan haluan nostaa sille kuuluvalle paikalle täsmä koulutetun henkilökunnan ja asian jonka tärkeys on mielestäni unohdettu. Esim. Kittilässä lähihoitajilta vaaditaan alan koulutus, eli erikoistuminen painaa vaaka kupissa.

Mielenterveys- ja päidekuntoutujien yksikköön toivon palkattavan ainakin kaksi vakituista työntekijää lisää. He tekevät todella arvokasta ja korvaamatonta työtä pienellä työporukalla vuodesta toiseen.  Eikö olisi siis vihdoinkin aika saada tämäkin yksikkö päivän tasalle.

Heitänkin haasteen tuleville kuntamme valtuutetuille ja luottamushenkilöille. On viimeinkin aika/vuoro rakennuttaa uudet asukkaiden ja työntekijöiden tarpeita ja toimintoja vastaavat asumis- ja toimitilat. Ei siirretä heitä odottamaan, jostakin mahdollisesti vapautuvia nykyisiä korvaavia tiloja. Heidän on aika ja kohtuuskin saada omat uudet tilat. Näin osoitamme kuntalaisten tasa-arvoisuuden, arvostamisen ja annamme näinkin tärkeälle työlle toimivat puitteet toimia ja tehdä työtä suurella sydämellä.

RIITTA HOKKANEN, ehdokas Vasemmistoliitosta

Kommentoi

Warning: Undefined variable $user_ID in /home/sodank1/www.sodankylanverkkolehti.fi/wp-content/themes/SV/comments.php on line 50

Sinun pitää kirjautua sisään voidaksesi kommentoida.