Jänkä sai valtion laatupalkinnon

Sodankylässä toimitettava lappilainen kulttuurilehti Jänkä on palkittu valtion laatupalkinnolla. Kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki jakoi palkinnot keskiviikkona Helsingissä. Jängän saama tunnustus on suuruudeltaan 10.000 euroa.

Palkinnon perusteluissa Jänkää luonnehditaan ulkoasultaan ilmavaksi, avaraksi ja sen sisältö kukkii lappilaista elämää, sen nykyisyyttä ja perinteitä. Jänkä ei ole paikallinen. Se ei tarjoa ulkopuolisille lappilaista kulttuuria maakuntahengellä ryyditettynä tai lappilaista elämää eksoottisena tirkistelykohteena.

Jänkä kertoo siitä, mitä tapahtuu nyt, minkälaista on 2000-luvun elämä, jossa paikalliset ja globaalit kulttuurivirtaukset kietoutuvat toisiinsa, tulevat näkyviksi ja muuttuvat myös tunnistamattomiksi.

Lisäksi palkinnon perusteluissa mainitaan, että lehti ei ole erikoistunut jollekin kulttuurin alalla. Se ei katso ylhäältä kulttuurin kenttää, mutta ei myöskään kurnuta sammakkoperspektiivistä paikallista näkökulmaa. Se ei tee eroa korkeakulttuurin ja populäärikulttuurin välille. Sitä ei hallitse erottelu ammattimaisen taiteen tekemisen ja maallikkojen puuhastelun välillä, ei erottelu nuoriin ja vanhoihin, ei nykyiseen ja tulevaan. Ne kaikki kohtaavat yhteisessä tilassa, lehden sivuilla. Niistä muodostuu elävä ja käsin kosketeltava kuva nykylappilaisesta kulttuurista ja elämästä.

Jängän toimituskuntaan kuuluvat Paula Alajärvi (päätoimittaja), Hertta Alajärvi, Johanna Suopanki ja Jenni Mutenia. Ulkoasun suunnittelee Mirka Huhta, oikeakielisyyden tarkistaa Outi Alajärvi ja taiton tekee Maire Mattila Pelkosenniemeltä. Lehti painetaan Tornion Kirjapainossa.

Vuodesta 2005

Jänkä on ilmestynyt syksystä 2005 pari kertaa vuodessa. Lehden päätoimittaja Paula Alajärvi oli vastaanottamassa laatupalkintoa Helsingissä. Hän piti tilaisuudessa seuraavan sisältöisen puheen.

-Me saamme Lappiinkin tietoa Etelä-Suomen kulttuuritapahtumista valtakunnallisen median kautta. Varsin harvoin siinä on esillä lappilaista kulttuuria. Emme kuitenkaan usko, että lappilainen kulttuuri on laadullisesti huonompaa. Erilaista se kyllä saattaa olla. Pääkaupunkiseudulla on yllin kyllin tarjolla kulttuuria laidasta laitaan. Kulttuuriuutisten tekemiseen tarvittavaa aineistoa riittää. Miksipä siis lähteä tekemään juttua tuhannen kilometrin päähän eksoottisiin olosuhteisiin? Kallistakin se on.

-Siispä vuonna 2005 päätimme perustaa lappilaisen kulttuurilehden kertomaan alueen kulttuurista ja lappilaisesta elämäntavasta. Sitten ainakin tiedämme toistemme tekemisistä. Lappilainen elämäntapa ei ole sama asia kuin matkailureservaattien hyörinä. Lappi ja lappilainen kulttuuri on kautta aikojen saanut rikkautensa paitsi omalta pohjaltaan ja omasta historiastaan myös kaikista kolmesta sitä ympäröivästä maasta: Tornionlaakson meänkielen alueelta ja Norjan kveenikulttuurista sekä Venäjän puolelta säännöllisten kauppayhteyksien – laukkuryssät – ja kolttakulttuurin kautta.

-Jänkä on tai ainakin pyrkii olemaan kaikkien lappilaisten lehti. Nuorin kirjoittaja on ollut 7-vuotias (lastenkirja-arvio) ja vanhin 85-vuotias. Saamelaisuuteen liittyviä juttuja on joka lehdessä. Jänkä-lehdessä ei ole ketään palkkaa nauttivaa työntekijää.

Olemme palkinnosta sekä kiitollisia että yllättyneitä. Tässä yhteydessä osoitan kiitokseni myös lukuisille Jänkä-lehden pyyteettömille avustajille ja lehteä taloudellisesti tukeneille.

Nyt olemme oikein rohkaistuneita!

Kommentoi

Warning: Undefined variable $user_ID in /home/sodank1/www.sodankylanverkkolehti.fi/wp-content/themes/SV/comments.php on line 50

Sinun pitää kirjautua sisään voidaksesi kommentoida.