Konserniohjauksesta

En malta olla ottamatta kantaa kuntakonsernin ympärillä käytyihin keskusteluihin. Edellisessä numerossa Jorma Lappalainen selvensi käsityksiä mielestäni ansiokkaasti. Ihmettelen myös Annamaria Jääskeläisen kommenttia, että omistajan ohjaus yhtiön kehittämisstrategioiden ja –suuntaviivojen antamisessa olisi laitonta? Omistajan on määriteltävä yhtiölle omistajastrategia. Eli mitä omistaja haluaa yritykseltään? Miksi yritys on ylipäätään olemassa? Mikä on omistajan hyväksymä riskitaso yrityksen toiminnassa? Mitä tehtäviä yrityksen tulisi toteuttaa?

Vasta kun omistajastrategia on määritelty yritykselle, voidaan tehdä yhtiön oma strategia, jonka tekeminen on taas yrityksen hallituksen vastuulla. Vasta sitten yrityksessä voidaan tehdä liiketoimintasuunnitelma ja toteuttaa sitä. Muuttuvassa maailmassa pitää pystyä myös kaikkia em. strategioita muuttamaan hyvinkin nopeasti tilanteiden vaihtuessa ympärillä.

Ellei yhtiöllä ole olemassa olevaa omistajastrategiaa, ollaan kuin valtamerilaiva merellä ilman määränpäätä. Ellei omistaja voi määrittää omistajastrategiaansa uudelleen tilanteen muuttuessa, ollaan kuin valtamerilaivassa joka ajaa karille, vaikka karikko on huomattu, kun ei omistaja halua kurssia muutettavan.

Omistajastrategian olemassaolo ja ajantasaisuus on myös perusedellytys onnistuneelle hallitustyöskentelylle. Hallituksen tulee tietää, mitä omistaja haluaa yhtiöltä ja rakentaa yhtiön strategiat sen mukaan. Hallituksen tehtävä on viestiä omistajalle, jos he havaitsevat omistajastrategian virheelliseksi. Samoin hallituksen tulisi toimia suhteessa yrityksen liiketoimintastrategian ja liiketoimintasuunnitelman suhteessa yrityksen toimivaan johtoon nähden.

Samaan hengenvetoon ihmettelen Jääskeläisen kantaa, ettei valtuusto voisi ottaa vahvaa ohjausroolia (lämpö)yhtiön asioista. Ihmettelen kenelle se yhtiön ohjaaminen kunnallisessa maailmassa oikein kuuluu, jos ei omistajalle. Ainakin minä valtamerilaivan omistajana antaisin määräyksen kiertää karikko, jos huomaisin sen ajavan karille. Mutta Jääskeläisen mukaan kunnan omistajana pitäisi vaan antaa pitää valittu kurssi ja nopeus?

Lämpöyhtiö nyt ei ole ajamassa karille, mutta on nimenomaan yhtiönkin etu, että omistaja määrittelisi, mitä se haluaa jatkossa yhtiöltä tai mitä mahdollisuuksia se toivoo yhtiön selvittävän tai mitä se haluaa yhtiön jatkossa tuottavan.

Yhtiön hallituksen kuuluu sitten viestiä omistajalle, jos liiketoimintastrategian luomisen tai liiketoimintasuunnitelman teon aikana havaitaan, että omistajan tahtotilaa ei ole järkevä toteuttaa tai sitä linjausta tulisi muuttaa.

Tai yhtiön hallituksen yhtähyvin tulisi viestiä omistajan suuntaan, että valittua omistajastrategiaa tulee muuttaa, jos havaitsee muutostarpeita. Ainakin minä kapteenina ilmoittaisin laivan omistajalle, että sori, pakko poiketa reitistä kun edessä iso karikko, vaikka omistaja olisi antanut reitin, jota pitkin ajettava.

Ylipäätään kuntakonsernin kehittämisessä tarvittaisiin määrätietoista ja suunnitelmallista otetta. Mitään ei tapahdu (ainakaan kehitystä, taantumaa kyllä), jos ei toimita. Hyvänä esimerkkinä tästä on Polarmon (kuuluu nykyisin Taitoa konserniin). Lähtiessäni Polarmonilta pois 2010 vuoden lopussa pois, kerroin omia näkemyksiä konsernijohdolle sekä ns. ”johtaville” luottamushenkilöille.

Kerroin hyvistä mahdollisuuksista mitä tuleva muutostilanne tuo tullessaan, mutta toin myös sen esille, että täytyy toimia aktiivisesti monella rintamalla, että muutos saadaan hyödynnettyä. Mitään ei kuitenkaan ole tehty. Sodankylän piste on jopa taantunut hiukan. Hyvänä esimerkkinä aktiivisuudesta on Inari, siellä toimipisteen työntekijämäärä on kasvanut kaksinkertaiseksi. Miten mahtaa käydä Sodankylän toimipisteelle, jos sitä ei saada kehittymään, kun ns. muutosturva loppuu.

Veikkaan, että vedetään rastit ja työt siirretään kehittyvään toimipisteeseen esim. Inariin. Melko pienellä ponnistelulla isomman joukon kesken olisi saatu luotua merkittäväkin kehitys. Vielä ei ole myöhäistä toimia, jos on tahtoa luoda työpaikkoja myös muualle kuin kaivosalalle.

Edelleen olen sitä mieltä, että kuntakonsernissa vaan touhuillaan, ei tehdä. Toivottavasti tuleva valtuusto ja hallitus ottaa avoimen ja yhteistyöhön perustuvan aktiivisen otteen kunnan kehittämiseksi kuntalaisia kuunnellen.

JARI HAKKARAINEN, kokoomuksen (sit.) ehdokas

Kommentoi

Warning: Undefined variable $user_ID in /home/sodank1/www.sodankylanverkkolehti.fi/wp-content/themes/SV/comments.php on line 50

Sinun pitää kirjautua sisään voidaksesi kommentoida.