Miksi äänestää kunnallisvaaleissa?

Ihmisten kanssa on tullut keskusteltua viime aikoina tavallista enemmän kunnallisesta vaikuttamisesta. Hyvin moni kuntalainen toteaa ensi töikseen, etteipä sillä taida meikäläisen äänellä olla merkitystä. Tai, että ei ne asiat kuitenkaan miksikään muutu. Ja se on vielä se politiikka niin likasta peliä.

Vastaukset ovat tavallaan ymmärrettäviä. Jos keskustelu valtakunnan tasolla ja päivittäisessä mediassa liikkuu pääosin Euroopan maiden talousongelmissa tai pankkijärjestelmän uusimisessa, niin kyllähän ihmiset kokevat ne kaukaisiksi asioiksi. Eikä niihin todellakaan kunnallisvaaleissa äänestämällä juuri voi vaikuttaa.

Kuntavaaleissa täytyykin puhua niistä asioista, mihin kunnan päätöksillä voidaan vaikuttaa. Miten kunnassa järjestetään terveys- ja sosiaalipalvelut, miten kaavoitus- ja asuntotoimi. Järjestetäänkö palveluita vain kirkonkylään vai tarjotaanko ihmisille jotain myös kotikylään. Tämän tyyppiset asiat ovat niitä kuntatason asioita, mihin kuntavaaleissa äänestämällä voi vaikuttaa. Kenenkään mielestä ei voi olla yhdentekevää, minkä ajatussuunnan ihmiset yhteisiä kunta-asioita hoitavat. Eikä kunnan asioiden hoitamisen tarvitse olla  mitään likaista politiikkaa. Se on vain yhteisten asioiden hoitamista, josta joka tapauksessa on jonkun aina huolehdittava.

Kunnalliseen päätöksentekoon liittyy vielä yksi piirre, jota  monikaan ei tule kovin usein ajatelleeksi. Nimittäin se, että kunnan kassaan kerätään rahat suurelta osin meiltä kuntalaisilta erilaisina veroina ja maksuina. Monessako yhteisössä haluamme olla mukana vain keräämällä varoja toiminnan pyörittämiseen, mutta antamalla toisten päättää rahojen käytöstä. Emme varmasti kovinkaan monessa, vaan haluamme aina myös sanoa, miten minun rahojani käytetään. Kun asiaa ajattelee tältä kantilta, niin monikin huomaa, miksi kannattaa äänestää ja miksi kannattaa vaikuttaa kunnan päätöksenteon suuntaan. Kannattaahan sitä nyt vähän katsoa, mitä meidän yhteisillä rahoillamme tehdään.

Kunnallisvaalit ovat hyvin pitkälle henkilövaalit, eli moni äänestää tuttua hyvin tuntemaansa henkilöä. Ei siinä tietysti ole mitään väärää, mutta kannattaa kuitenkin muistaa, että kuntatasolla tehdään enemmistöpäätöksinä, jolloin itse kunkin päättäjän taustayhteisöllä on tietysti oma merkityksensä päätöksien sisältöön. Sen vuoksi kannattaakin käyttää nämä viimeiset viikot ennen vaaleja perehtymällä puolueiden ja ehdokkaiden ohjelmiin. Ja samalla jokainen meistä voisi antaa sellaisen vaalilupauksen, että käytämme oikeuttamme ja käymme äänestämässä! Komea äänestysprosentti on merkki demokratian toimivuudesta ja sitähän me ainakin jokainen haluamme!

Asko Apukka, Vasemmistoliitto

Kommentoi

Warning: Undefined variable $user_ID in /home/sodank1/www.sodankylanverkkolehti.fi/wp-content/themes/SV/comments.php on line 50

Sinun pitää kirjautua sisään voidaksesi kommentoida.