Laajakaistan rakentamisessa pantava kohta töpinäksi

Sodankylän kehittämisjohtaja Jukka Lokan mielestä sivukylistä tulee unohdettuja kyliä, ellei nykypäivään kuuluvia tehokkaita tietoliikenneyhteyksiä saada rakennettua.

Sodankylän kunnalla tulee pian kiire, mikäli se aikoo rakennuttaa laajakaistayhteydet koko kunnan alueelle. Viestintäministeriö on jo vapauttanut Lapin laajakaistarakentamiseen korvamerkityt valtion varat yleiseen hakuun, koska hankkeita ei ole saatu Lapissa liikkeelle.

Teleoperaattorit eivät ole olleet järin innostuneita rakentamisesta. Sonera on jättänyt tarjouksensa rakentamisesta vain kolmelle Sodankylän alueelle.

Myöhemmissä Soneran ja kunnan välisissä neuvotteluissa alueita on saatu laajennettua siten, että rakentaminen olisi mahdollista Sodankylästä Jeesiöön johtavalla reitillä, Vaalajärveltä Unariin eli järvikylien alueella sekä nelostien varressa Sodankylästä etelään.

Kunnan kehittämisjohtaja Jukka Lokan mukaan muut suunnat eivät operaattoreita juurikaan kiinnosta. Tämän vuoksi kunnanhallitus päättikin jo viime kokouksessa tilata erityisosaamista vaativat liiketoimintasuunnitelmat oman laajakaistayhtiön perustamista varten.

Viestintäviraston arvion mukaan laajakaistayhteyksien runkolinjojen rakentaminen maksaa Sodankylässä vajaat 8 miljoonaa euroa. Valtion varoin rakentamisesta katetaan reilut puolet. Loput jäävät kunnan, laajakaistaliittymien hankkijoiden ja operaattorin maksettavaksi.

Jukka Lokka arvioi, että Sodankylän kunta on varautunut noin 600.000 euron kustannuserään runkoverkon tukikelpoisilla alueilla. Kunta kattaa rakentamiskuluista näin 8 prosenttia. Vakituisia tai tilapäisiä loma-
asumiseen liittyviä talouksia tällä tukikelpoisella alueella on Sodankylässä noin 1500.

Kirkonkylässä ja suurimmissa sivykylissä Vuotsossa, Vaalajärvellä, Syväjärvellä ja Jeesiössäkin laajakaistayhteyksien toteuttaminen ei ole tuottanut tuskaa, sillä operaattorit ovat kyenneet toimimaan näissä markkinaehtoisesti.

Toisin on muissa kylissä ja se taas merkitsee niissä liittymien ostajille pientä investointia tietoliikenneyhteyksiin. Jukka Lokka laskeskelee etukäteen, että ”satamegasen” liittymän hinta tulee asettumaan mahdollisesti 800 ja 1500 euron välille hiukan paikasta riippuen.

-Operaattori tietenkin asettaa omia ehtojaan liittymien hinnoille ja sille, kuinka monen talouden kullakin alueella verkkoon olisi liityttävä. Joka tapauksessa kunnolliset tietoliikenneyhteydet ovat tätä päivää. Sodankylän sivukylistä tulee unohdettuja kyliä, ellei laajakaistayhteyksiä niihin saada, korostaa Jukka Lokka.

Periaatepäätöksensä laajakaistan rakentamisesta koko kuntaan Sodankylän kunnanvaltuusto teki jo syksyllä

1 Comment

    Jukka on oikeassa, nopeita yhteyksiä tarvitaan entistä enempi tulevaisuudessa varsinkin. Tarveharkinta on kuitenkin paikallaan mitä kannattaa rakentaa, mihin ja millä kustannuksilla. Tänään kävin Sattasen kylällä ja testasin mobiiliyhteyden nopeuden. testaus yllätti, nopeus oli kännykkään yli 8 Megaa, eli paljon nopeampi mitä saan itse kiinteällä yhteydellä muutaman sadan metrin päähän kirkonkylän ydinkeskustasta. Langattomat teknologiat kehittyvät varsin kovaa vauhtia ja ovat kustannustehokkaita. En välttämättä ole sillä kannalla, että yhteiskunnan (tai kunnan) varoin kannattaisi rakentaa joka torppaan 100 megaista yhteyttä. Perustalous pärjää (ainakin nykyisin) paljon pienemmälläkin nopeuksilla ja langattomat yhteydet kehittyvät nopealla syklillä ja yleensä operaattori vetoisesti. Toki langaton ei ole kuidun veroinen, mutta huomattavan kustannustehokas ja monessa tapauksessa riittävä. Paljon tärkeämpiäkin rahanreikiä on, kuten terveydenhuolto ja vanhusten kysymykset.

Kommentoi

Warning: Undefined variable $user_ID in /home/sodank1/www.sodankylanverkkolehti.fi/wp-content/themes/SV/comments.php on line 50

Sinun pitää kirjautua sisään voidaksesi kommentoida.