Heikentääkö kohtu tasa-arvoa

Sanna Zaikina

 

 

 

 

 

 

 

Alkuvuodesta koko kansan presidentti kehotti tekemään lapsia. Syntyvyys vähenee, eläkkeille ei riitä maksajia, eikä vanhuksille hoitajia. Lapsia on teoriassa helppo tehdä, mutta kenelle he sitten kuuluvat? Jos vanhemmat haluavat muutaman ensimmäisen vuoden huolehtia itse jälkikasvustaan, sitä ei välttämättä sitten katsotakaan hyvällä.

Juhanavartiaiset sun muut heittelevät blogeissaan kommentteja siitä, miten kotihoidontuki pönkittää perinteisiä sukupuolirooleja, estää tasa-arvoa ja houkuttelee äitejä jäämään kotiin (vasta puhumaan opettelevien) jälkeläistensä luokse.

Näiden tasa-arvonajajien kouhkatessa täystyöllistetty kotiäiti ei ole ehtinyt edes käynnistää tietokonettaan.  Hänen ympärivuorokautinen työnsä ei varmasti ole tulevaisuuden kannalta vähemmän tärkeää kuin VATTin suoltamat tutkimukset. Jos tutkimusten logiikkaa noudattaa niin ehkä niiden mukaan kotihoidontuen lisäksi kohtu ja rinnatkin heikentävät  jo tasa-arvoa. Missä vaiheessa tasa-arvosta tuli tällaista tasapäistämistä?

Mutta niin kauan, kun mies ei synnytä ja imetä, eläköön perinteiset sukupuoliroolit, sanon minä.

Näitä talousmiehiä kuitenkin kiinnostaa varmasti enemmän raha kuin raskaana oleminen. Jostain syystä heiltä on tämä mennyt kuitenkin ohi:  kotihoidontuen lyhentäminen tulisi kunnille kalliiksi. Kalliimmaksi kuin kotihoidon tukeminen. Sitä paitsi sosiaalitukien leikkaaminen huonoina aikoina hidastanee syntyvyyden kehittymistä pitkälle tulevaisuuteen.

* * *

Kuntavaalien alla siis ainakin kotiäitien kannattaa pohtia, kuka haluaa nostaa tai edes säilyttää kotihoidontuen.  Ettemme vahingossa valitsisi valtaan niitä, joiden politikointi vaikuttaa hyvin lyhytnäköiseltä ja itse asiassa aitoa tasa-arvoa alas ajavalta.

Mielestäni on aivan käsittämätöntä väittää, että tasa-arvoa muka heikentää se, että äidille suodaan mahdollisuus hoitaa jälkeläisiään kotona edes ne vaivaiset kolme vuotta. Jonkunhan ne lapset on kuitenkin hoidettava ja jollekin siitä aina maksetaan.

Sitä paitsi kiristämällä ei saada ketään pienten lasten luota työmarkkinoille. Kotiäideille lastenhoito on arvovalinta eikä ansaitsemiskeino. Siksi muutaman sadan euron epääminen ei varmasti saa ketään luopumaan omista arvoistaan. Elämästä vain tulee entistäkin tiukempaa ja ne, jotka uskovat kaksivuotiaansa pärjäävän paremmin kotona, menettävät työpaikkansa.

Perhe on epäilemättä yhteiskunnan tärkein yksikkö. Vanhempien ensisijainen oikeus ja velvollisuus on kasvattaa lapsiaan. Yhteiskunnan tulisikin tukea vanhempia tässä tehtävässä – ainakin jos halutaan kannustaa kansalaisia lastentekoon.

”Vapautetaan 15 000 kotiäitiä työmarkkinoille!” Mutta vapautetaanko siinä samalla 15 000 hoitovapaalla olevien äitien sijaista työttömyyskortistoon? Muuten, työttömyyspäiväraha on kaksi kertaa isompi kuin kotihoidontuki, tuo äitien taskuraha. Työttömiä on jo noin 300 000. Kannattaisiko ensin vapauttaa edes osa heistä työmarkkinoille?

SANNA ZAIKINA

Kommentoi

Warning: Undefined variable $user_ID in /home/sodank1/www.sodankylanverkkolehti.fi/wp-content/themes/SV/comments.php on line 50

Sinun pitää kirjautua sisään voidaksesi kommentoida.