Raija tekee asiakkaiden unelmista totta

Sisustussuunnittelija Raija Höökillä on unelma ammatti. Hänen tehtävänsä on tehdä asiakkaiden unelmista totta. Muodot ja värit ovat Raijan juttu. Joskus sisustussuunnittelu on kuin kakunkuorrutusta.

Näin luonnehtii monivivahteista työtään sisustussuunnittelija Raija Höök, joka on palvellut sodankyläläisiä paikkakunnalla jo reippaat vuoden päivät. Sisustussuunnittelijaa ei pidetä enää minään kummajaisena Sodankylässäkään. Ammattikunta on tullut viime vuosina näkyvästi esille televisiossa. Niinpä ihmiset ovat saaneet uskallusta ottaa suunnittelija kotiinsa katsomaan, mitä siellä on tehtävissä.

-Teen todellakin asiakkaiden unelmista totta, heidän asettamin raamein ja ehdoin tietenkin, korostaa Raija.

Kodin sisustuksen suunnittelu saattaa olla joskus vaikea tehtävä, sillä kahta samanlaista kohdetta ei ole. Raija Höök kokee tehtävän haasteena, johon vastata.

-Kun asiakas pyytää katsomaan kotinsa sisustusta, hän usein vähättelee, että täällä on vain tämmöistä. Jokaisen oma koti on kuitenkin rakas ja tärkeä asia ja sinne minä menen aina nöyränä. Oikean sisustuksen löytäminen lähtee asiakkaan kuuntelemisesta ja keskinäisestä vuorovaikutuksesta.

Yleensä jokaisessa kodissa on jokin tai jotakin, mikä määrittelee kyseistä tilaa ja sen käyttöä. Se voi olla voimakas seinä tai esimerkiksi hallitseva uuni. Sisustussuunnittelu nojaa tämän voimakkaan elementin käyttöön, ehtoihin ja antaa sille suuntaa. Sisustuksessa tätä voimakasta elementtiä ei ole viisasta sivuuttaa.

Raija Höökillä on erittäin tarkka värisilmä. Värien ja muotojen harmonian lisäksi hän on opetellut jopa rakentamisen perusteet, sillä joskus sisustussuunnittelu vaatii myös isoihin elementteihin puuttumista.

-Yleensä sisustuksessa kaikki värit käyvät, mutta se edellyttää, että ne ovat tasavahvoja keskenään. Jos ääripään värit ovat käytössä, törmäyksiä tulee hyvin helposti, hän mainitsee.

Nykysisustuksessa verhoilla ei enää juurikaan peitellä. Niillä enemmänkin puetaan. Kyse on vähän samasta asiasta kuin ihmisen pukeutumisessa. Harvoin hän vetää yllensä kaavun. Ihminen pukeutuu tavallisesti hänelle sopiviin asusteisiin, jotka näyttävät joltakin.

Suunnittelijan pitää olla ”valtakunnansovittelija”

Eräs rouva pyysi Raija Höökiä kerran kotiinsa tekemään suunnitelman. Aviomies puntaroi pyyntöä suunnitelmasta ja totesi, että jos se tehdään suunnittelijan mukaan niin eihän se sitten näytä enää meidän kodilta.

-Sisustussuunnitelma tehdään siksi, että entisen sijaan saataisiin jotakin uutta ja ehkä erilaisempaa, mutta kuitenkin asukkaiden maun mukaan. Suunnittelija on ohjuri, kun suunnitelmaa laaditaan. Hän on myös valtakunnansovittelija Keijo Liinamaa silloin, kun asiakaspariskunta itse edustaa maultaan ääripäitä, hymyilee Raija.

Hyvin usein sisustussuunnittelija näyttää osaamisensa sisustuksellisessa tilanteessa, joka on ongelma ja jota asiakas itse ei pysty tyydyttävästi ratkaisemaan. Se voi olla yksittäinen huone tai isompikin tila, mutta vaatii tavanomaisesta poikkeavampaa ajattelua ja näkemystä.

-Yleisesti minun puoleeni käännytään myös silloin, kun asiakas on jo miettinyt ja pähkännyt jonkin pulman kanssa ja jopa ratkaissut sen, mutta hän haluaa siihen vahvistusta ja rohkaisua puolueettomalta ja ulkopuoliselta taholta, kertoo Raija Höök.

Aika tavallinen sisustusideapyyntö on sellainen, jonka asiakas on nähnyt televisiossa. Televisiosta kumpuavat ideat eivät ole enää vain naisten juttuja, vaan niitä mietitään usein koko perheen voimin.

Vanhaa ja perinnettä kunnioittaen

Raija Höök puhuu mielellään myös perinnesisustamisesta, joka on tulossa aina vain yleisemmäksi.

-Vanhan kunnioittaminen on lähellä minun sydäntä. Olen tehnyt sellaisia suunnitelmia useita, mutta valitettavasti myös sellaisia, joissa vanha ja arvokas raiskataan ja hävitetään. Sellaista minun sydän itkee. Mutta hyvä tuostakin sisustuksesta lopulta tuli ja asiakas oli tyytyväinen, kertoo Raija.

Sisustussuunnittelusta Raija Höökillä on vuosikymmenen kokemus. Väreistä, muodoista ja materiaaleista hän on ollut kiinnostunut jo pienestä pitäen. Hän valmisti ensimmäisen oman vaatteensa käsityönä 11-vuotiaana.

Onnellisena yhtälönä kyseiseen vaatekappaleeseen liittyy perhepiiriin kuulunut tekstiilitaiteilija, joka hämmästyi valmisteesta ja opetti sittemmin Raijalle pukuompelun perusteet.

-Vaatteissa oli tärkeää, ettei samanlainen kävele kadulla vastaan. Sittemmin opin kiinnittämään huomiota verhoiluihin. Värit ja muodot ovat todellakin minun juttuni. Niiden parissa koen tekeväni työtä, jota rakastan, hän tunnustaa.

Kommentoi

Warning: Undefined variable $user_ID in /home/sodank1/www.sodankylanverkkolehti.fi/wp-content/themes/SV/comments.php on line 50

Sinun pitää kirjautua sisään voidaksesi kommentoida.