Veikko Alariestoa inspiroi syksyn sateet ja pimeys

Veikko Alareisto on monipuolinen taiteilija, jolla töitä on aina kesken.

Kultaiset lehdet jo varisevat koivuista. Sade piiskaa sodankyläläisen taidekehystämön ikkunoita. Ikkunasta kurkistelee paikan omistaja, taiteilija Veikko Alariesto, joka kutsuu sisään kodikkaaseen liikkeeseen.

Häntä inspiroivat syksyn sateet ja pimeys. Hän on myös havainnut, että syksyisin ihmiset paneutuvat kulttuuriin, ehtivät paremmin taidenäyttelyihin ja haluavat sisustaa.

Veikko Alariesto on kuin ilmetty Andreas Alariesto, edesmennyt sodankyläläistaiteilija, joka lukeutuu Suomen kuuluisimpiin naivisteihin. Taiteilijoiden sukunäöstä ei voi erehtyä, mutta pensselit heiluvat eri tyyleissä.

Veikko Alariesto päätyi taidealalle asuessaan Ruotsissa. Hän halusi sisustaa oman asuntonsa, mutta kauhisteli myynnissä olevien taulujen hintaa. ”Taidanpa itse maalata olohuoneeseen taulun”, hän ajatteli. Pian häneltä kysyttiinkin olisiko taulut kaupan.

Tänään Veikko Alariesto tekee monipuolisesti taidetta. Hänellä on ollut oma taidegalleria ja kehystämö jo yli kymmenen vuotta. Galleriasta löytyy öljyvärein, akvarellein ja akryylivärein tehtyjä maalauksia.

–Päätyöt ja vahvat teokset maalaan öljyväreillä. Hempeimmissä, utuisimmissa teoksissa käytän akvarellivärejä. Kehittelen siinä sivussa erilaisia maalaustekniikoita ja sekatekniikkaa yhdistelemällä maaleja ja maalauksen apuaineita, kuvailee Veikko.

Galleriasta löytyy myös puusta veistettyjä poroja vesivärein maalatulla taustalla ja kynäruiskulla maalattuja tauluja. Entiseltä ammatiltaan hän onkin autopeltiseppä ja automaalari. Taidemaalaus on kuitenkin aina kulkenut varsinaisen leipätyön rinnalla.

Sukuyhteys kiinnostaa

Usein Veikolta kysytään, onko hän sukua Andreas Alariestolle, Suomen ehkä aidoimmalle naivistille. Sodankyläläisen, vuonna 1989 edesmenneen Andreas Alarieston tuotanto on jopa Euroopan mittakaavassa ainutlaatuista.

Veikko kertoo Andreaksen olleen isänsä kolmas serkku, siis etäinen sukulainen. Hän ei koe kuuluisan sukulaisen vaikuttaneen omaan taiteeseensa tai uravalintaansa. Yhteistä heillä on sukujuurien lisäksi töiden lappilaiset luontoaiheet.

Molemmat ovat lisäksi itseoppineita taitelijoita. Veikko tekee realistista ja esittävää taidetta. Andreakselle ominaista oli naivistinen tyyli ja perinteen tallettaminen.

Hän oli yksinäinen taiteilija, Veikko taas tekee mielellään yhteistyötä, jakaa ajatuksiaan ja tarvittaessa auttaa ja ohjaa toisia taitelijoita.

Veikolla on ollut useita näyttelyitä Alariesto-galleriassa. Hänen taulujaan on ollut näytteillä myös sodankyläläisen kuvataideseura Kaamoksen kesänäyttelyissä. Tällä hetkellä hänellä on pysyvä näyttely Pizza-Paikka a’ la riesto ja Fenniassa.

Töitä aina kesken

Veikon töitä on myyty ympäri maailmaa. Osa on kulkeutunut turistien mukana, osa on ostettu erilaisista taidenäyttelyistä. Esimerkiksi Ranskassa kaikki Veikon taulut ostettiin heti avajaispäivänä.

Torstai-iltana kehystämössä on rauhallista. Tällä hetkellä Veikon tärkein tulonlähde onkin Pizza-Paikka a’ la riesto. Taidegalleria-kehystämö on aina auki sopimuksen mukaan. Siellä Veikko maalaa, kehystää, tekee erilaisia kylttejä, tarroja ja vähän vaikka mitä.

Sieltä voi myös ostaa taidetarvikkeita. Hän on tuottelias taiteilija, jolla on aina useampia töitä kesken. Sodankylässä taide on saanut hyvän vastaanoton.

 

SANNA ZAIKINA

Kommentoi

Warning: Undefined variable $user_ID in /home/sodank1/www.sodankylanverkkolehti.fi/wp-content/themes/SV/comments.php on line 50

Sinun pitää kirjautua sisään voidaksesi kommentoida.