Iloa ja intoa naamakirjassa

Minulla oli ilo olla järjestämässä reilu vuosi sitten ”Tulevaisuuden muistelu” -iltaa, jossa iso joukko sodankyläläisiä vaikuttajia eri tahoilta mietti, millainen paikka Sodankylä on elää vuonna 2017. Innostus yhteiseen hiileen puhaltamiseen oli aistittavissa.

Hyvinvoinnin avainsanaksi kiteytyi termi ”yhteisöllisyys” – se, että välitämme toisistamme ja haluamme  ponnistella yhdessä, vaikka kasvukipuja yhteisössä tulisikin.

”Tulevaisuuden muistelu” -ilta oli osa kunnan hyvinvointistrategioiden laatimisprosessia. Strategioilla on valitettava taipumus vaipua unohduksiin viimeistään silloin, kun sen virallisesta käsittelystä on kulunut muutama kuukausi.

Mieleni pohjalle jäi ajatus, miten omalta osaltani voin lisätä yhteisöllisyyttä ja sitä, että jokainen kunnan jäsen voisi saada äänensä ja ajatuksensa toisten tietoon. Vain aidon vuorovaikutuksen kautta syntyy yhteistä säveltä, erilaiset painotukset ovat moniäänisyyttä, joka vie eteenpäin ja jota ei kannata vaientaa.

Pohjoisen naapurikunnan esimerkkiä seuraten pistin alulle ”Sodankylän kansalaiskanavan”, Facebook -pohjaisen sivuston, johon jokaisella kirjautuneella on oikeus omalla nimellään sanoa sanottavansa, kysellä, ihmetellä ja kommentoida tai vain lukea toisten tekstejä.

Ajattelin, että kanava voisi olla kuntalaisten ääni, jota niin usein kaivataan eri yhteyksissä. Sellaiseksi se on tullutkin vajaan vuoden aikana. Jäseniä kanavassa on nyt 820 ja pisimmät keskustelut venyvät yli 50 kommentin mittaisiksi.

Toki kanavalla käyty keskustelu on saattanut myös satuttaa, koska mielipiteet tulevat ilmoille sensuroimattomina. Minulla on ollut mahdollisuus poistaa keskustelu, jos se sisältää arveluttavaa tietoa. Joskus olen huomannut sen liian myöhään ja vahinko on tapahtunut.

Sodankylän kunta on kieltänyt Facebookin käytön työaikana. Se lienee yksi syy siihen, että meitä paria ”virkamiestä” lukuun ottamatta kanavalla olijat ovat ns. tavallisia kuntalaisia.

Kanavalla käytävissä keskusteluissa melko usein kuitenkin kaivattaisiin tiettyjen viranhaltijoiden kommentteja tai haluttaisiin saada jokin asia yhteisesti virnahaltijoitten tietoon. Tämähän on juuri yhteisöllisyyden merkki – keskustelun kautta toivotaan lisää tietoa, jota voidaan puntaroida yhdessä.

Esimerkkeinä olkoot keskustelut koulukiusaamisesta, nuorten hyvinvoinnista, vaaleista tai viimeisimpänä konkreettisena esimerkkinä Lokan tievalojen sammuminen. Jälkimmäiseen saatiin todella nopea vastaus tiemestarilta, joka ansaitsee kiitoksen sen oivaltamisesta, että yhdellä vastauksella hän saa tiedon kymmenille kuntalaisille.

Kanavaa kehitettäisiin mielellään vuorovaikutteisempaan suuntaan. Tällä hetkellä käydään keskustelua siitä, miten vaikkapa kunta voisi hyödyntää virkamiestensä kautta sosiaalista mediaa edistääkseen hyvinvointia – ja sitä yhteisöllisyyttä.

Saman haasteen voi heittää elinkeinoelämälle, järjestöille ja seurakunnalle. Tiedon ja vuorovaikutuksen lisääminen ja jakaminen kuntalaisten kanssa lisää yhteenkuuluvuuden tunnetta ja tulee jokaiselle mukanaolijalle moninkertaisena hyötynä takaisin.

ANU LAUKKANEN

psykologi

valtuutettu 31.12.2012 saakka

Kommentoi

Warning: Undefined variable $user_ID in /home/sodank1/www.sodankylanverkkolehti.fi/wp-content/themes/SV/comments.php on line 50

Sinun pitää kirjautua sisään voidaksesi kommentoida.