Poropatsaaseen on ikuistettu Veikko Pokan piirteet

Poropatsaan lappalaismiehen mallina toimi Veikko Pokka Ylikitiseltä.

Poropatsassa komeilevan miehen henkilöllisyys on nyt selvitetty. Poropatsaaseen on ikuistettu poromies Veikko Pokan kasvonpiirteet ja ruumiinrakenne. Jokunen vuosi sitten edesmennyt Veikko Pokka oli kotoisin Ylikitiseltä.

Sodankylän Extra ja Sodankylän Verkkolehti saivat tunnistamiskyselystään vastaukseksi runsaasti erilaisia  arveluja. Varmasti ja luotettavasti kiveen veistetyn poromiehen pystyi tunnistamaan Niilo Hirvasvuopio Vuotsosta. Niilo tunsi Veikko Pokan henkilökohtaisesti ja niin tunsivat monet muutkin.

-60-luvun lopulla Veikko lähti käymään kirkolla ja silloin ruukattiin vielä laittaa lapintakki päälle, kun johonkin mentiin. Se tuli takaisin ja kertoi ihmetellen, että häntä kuvattiin ja vieläpä joka puolelta. Kyllä siitä patsaasta Veikon näköinen tulikin. Kovasti sitä piti Veikon näköisenä Perälän Aslakkakin, joka oli silloin meillä poroisäntänä. Kyllä se Veikko siitä puhuikin joskus ja oli tietoinen, että patsaan malliksi alkoi,  muistelee Niilo Hirvasvuopio.

-Veikko Pokka oli sellainen 180 senttinen, hoikka, laihahko mies, kuten poromiehet siihen aikaan yleensä, kun moottorikelkat eivät olleet vielä tulleet. Poroja sillä oli, mutta sitten se rupesi sairastelemaan. Kirkolle muutettuaan hän asui vanhassa sairaalassa muutamia vuosia, kertoo Niilo.

Ylikitisellä Veikko Pokka asui Hietaniemessä, jonka seudut jäivät osittain tekoaltaiden alle lähes puolivuosisataa sitten. Hietaniemen talot jäivät vedennousussa kuitenkin kuivalle maalle, mutta muuttamaan sieltä silti jouduttiin. Talot on myöhemmin hajoitettu ja poltettu.

Lapin paliskunnalla on nykyisin Hietaniemen vainiolla poroaita vasanmerkintää varten.

Kommentoi

Warning: Undefined variable $user_ID in /home/sodank1/www.sodankylanverkkolehti.fi/wp-content/themes/SV/comments.php on line 50

Sinun pitää kirjautua sisään voidaksesi kommentoida.