Vastine Tuure Neitolan kolumniin Sompio-lehden levikistä

Onnittelut Tuure Neitolalle uuden lehden johdosta! Kilpailu saapuminen Sodankylän lehtimarkkinoille on varmasti tervetullutta ja piristävää. Kilpailun kautta on mahdollisuus kehittää omia toimintatapoja. Omasta puolestani toivon kuitenkin asiallista toimintaa.

Tuure Neitolan kolumni (Sodankylän Extra, 30.8.2012) sisälsi sen verran paljon Sompio-lehteä ja minun toimintaani koskevia virheellisyyksiä, että Sompiolle syntyi selkeä vastineoikeus.

Neitola kertoi, että Sodankylän Extra jaetaan 4368 talouteen eli se kattaisi 100 prosenttia kaikista Sodankylän talouksista. Tämä väite ei pidä paikkansa, sillä Sodankylän alueella jää jakamatta reilu 300 lehteä sen takia, että näillä ihmisillä on mainoslehtien jakelukielto. Näillä perusteilla Sodankylän Extran todellinen jakelu kattaa maksimissaan 93 prosenttia talouksista eli on täysin sama kuin se on Sompion tytärlehdellä Siljollakin.

Kolumnissaan Neitola kysyi, miksi Sompio ei teetä levikintarkastusta Sanomalehtien liiton omistaman Levikintarkastus Oy:n kautta.

Sompio –lehdessä on noudatettu Neitolan Sompio-lehden toimitusjohtajakautenaan aloittamaa käytäntöä levikintarkastuksesta. Kallis ja työläs Levikintarkastus Oy:n laskentaoperaatio on tehty Sompio–lehdessä viimeksi vuonna 2001 ja sitä ennen vuonna 1993.  Sompion toimitusjohtajan tehtävät Neitola jätti vuonna 2008.  Syytä siihen, miksi hän tarkisti lehtensä levikin niin harvoin, en tiedä. Neitolan mainitsemia ja tuntemia vippaskonsteja manipuloida levikkiä en tunne.

Sompion levikki on pysynyt viime vuodet hyvin vakaana. Tiedämme levikkimme kylien tarkkuudella. Levikki ei missään nimessä kerro lukijoiden todellista määrää, vaikka moneen tarkoitukseen hyvä mittari onkin.

Kunnanhallitus ei ole missään tilanteessa kysynyt Sompiolta lehden levikistä. Sen sijaan kysymyksen teki kunnanhallituksen jäsen. Kunnanhallituksen pöytäkirjoissa ei ole mitään mainintaa kyseisestä asiasta tai sen käsittelystä. Huolimatta siitä, että kysymyksen esitti yksittäinen kunnanhallituksen jäsen, ei Sompiolla ole asiassa mitään salailtavaa. Vastasin henkilökohtaisesti kysymykseen sähköpostilla 18.3.2012 ja kerroin viestissäni Sompion tämän hetkisen levikkitiedon.

Ilmoitusasioissa kunta on toiminut valtuuston hyväksymän kunnan talousarvion mukaisesti. Viestintään ja tiedottamiseen on omat määrärahansa kuten sosiaali- ja terveystoimeenkin.

Nämä asiat asetetaan vastakkain yleensä silloin, kun rahkeet eivät muihin perusteluihin riitä. Vastakkain asettelemalla hajotetaan ja kylvetään riitaa kuntalaisten keskuuteen, ei rakennetta mitään uutta ja kuntaa kehittävää.

Sodankylän kunnan varsin huononakin ollut julkinen imago on kirkastumassa. Tästä kehityksestä on pidettävä kiinni kaikin keinoin. Mutapaini kunnan sisällä on ristiriitojen lietsomista, joka väistämättä näkyy ja kuuluu ennen pitkää jälleen myös kunnan rajojen ulkopuolellekin.

Sodankylän kunnan julkisuuskuvaan on kiinnittänyt huomiota myös kunnanvaltuusto, joka on hyväksynyt Sodankylän kunnan viestintästrategian, jolla tavoitellaan muun muassa julkisen kuntakuvan kirkastamista.

Tavoitteena on hyvän kotiseutuhengen ylläpitäminen, ei ristiriitojen lietsominen.

JARI HAAVISTO

Kommentoi

Warning: Undefined variable $user_ID in /home/sodank1/www.sodankylanverkkolehti.fi/wp-content/themes/SV/comments.php on line 50

Sinun pitää kirjautua sisään voidaksesi kommentoida.