Parannellaanpa vähän muistia

Kiitos Jarille toivotuksista. Kilpailu pitää kehityksen käynnissä. Kuntalaisten kannalta se on mieluisaa ja jopa suotavaa. Itellan jakelupalvelujen tieto Sodankylästä on, että mainoslehtien jakelukielto on n. 200 taloudessa koko kunnassa. Tämä vain tiedoksi uusia laskelmia varten.

Jari Haavistolla taitaa kuitenkin olla huono tai valikoiva muisti. Tai sitten hän toimii lehtialalla laajemminkin vajavaisin tiedoin. Kunnanhallituksessa Sompion virallista levikkiä peräsi kolme jäsentä. Lehdeltä sitä pyysi kh:n sihteeri.

Sähköpostissaan kunnanhallituksen jäsenille ja kunnan johdolle Haavisto selitteli Sompion yli 4 prosentin levikin laskua. Sekö on Jari vastineessa mainitsemaasi vakaata levikkikehitystä?

Haavisto valitteli kh:lle ainoan virallisia levikintarkastuksia suorittavan organisaation olevan Suomessa Sanomalehtien liiton, johon lehti ei kuulu. Lopulta hän arveli, että hyvin harvat suurten konsernien ulkopuolella olevat paikallislehdet yleensä teetättävät levikintarkastuksia.

Olen pahoillani, mutta tuo Haaviston kirje sisälsi paljon pötyä. Sanomalehtien liitolla sinällään ei ole mitään tekemistä levikintarkastuksien kanssa. Liitto ei tee tarkastuksia. Virallisen levikintarkastuksen tekee Levikintarkastus Oy, joka on kustantajien, mainostajien sekä mainos- ja mediatoimistojen omistama yhtiö. Levikkinsä tarkastaa vuosittain yli 400 lehteä ja niistä melkoinen osa on paikallis- tai kaupunkilehtiä.

Levikkinsä voi tarkastaa yhtiössä milloin vain olipa Sanomalehtien liiton jäsen tai ei. Suurin osa Suomen paikallislehdistä teetättää levikintarkastuksen säännöllisin väliajoin, koska ilmoittajat sitä vaativat. Kannattaisi vaatia myös Sodankylässä, koska muuten sitä ei saada.

Haaviston tiedoista tuntuu puuttuvan täysin käsite virallinen levikki, mikä on jo vähän noloa lehden päätoimittajana ja toimitusjohtajana toimivalle henkilölle. Virallinen levikki ei ole sitä, että heitellään levikkitiedoksi yhtäällä kunnanhallitukselle tätä ja toisaalla Sodankylän yrityksille toista.

Tuo on puhtaimmillaan yksipuolista levikkitiedoilla leikittelyä, josta Jari pyrkii vähän kuin vihellellen sanoutumaan irti toteamalla, että enpä tunne vippaskonsteja.

Suomessa virallisena levikkinä pidetään Levikintarkastus Oy:n tuottamaa puolueetonta, luotettavaa ja vertailukelpoista tietoa lehden levikistä. Sitä sanotaan myös LT-levikiksi. Jos virallista levikkiä käsitteenä käytetään esimerkiksi ilmoituslehtitarjouksissa ja virallista levikintarkastusta ei olekaan tehty, kyse on harhautuksesta. Se onkin jo vakavampi juttu ja siitä voi joutua edesvastuuseen. Eikä tietämättömyys käy selityksenä. Eikä myöskään se, ettei sitä ole osattu tehdä.

Itse teetätin levikintarkastukset Sompiossa silloin, kun oli aihetta olettaa, että levikissä olisi tapahtunut oleellisia muutoksia. Vuodet ovat kyllä ihan toiset, mitä Haavisto mainitsee, mutta samapa se sille.

Elämme tänään vuotta 2012 ja Sompion virallinen levikki on viimeiseltä valtuustokaudelta tyystin selvittämättä, vaikka muutoksia on tapahtunut Haaviston omien sanojensakin mukaan. Lehden tuottoon nähden levikintarkastus ei ole ollenkaan kallis ja se on kohtuullisen helppo tehdä.

Haavisto ottaa vastineessaan puheeksi Sodankylän kunnan huononakin olleen imagon, mikä on hyvä oivallus. Sattuuko Haavisto vielä muistamaan, että juuri hän istui valtuuston puheenjohtajana silloin, kun tuo imago oli kaikkein suttuisimmillaan?

Silloin Haaviston johdolla entistä Kitisenrannan koulua ryhdyttiin ajamaan alas sellaisellataitamattomuudella, että siitä suuttuivat tuhannet kuntalaiset. Sen jälkeen on saatu kilpeä kiillotella todella kovasti.

Eikä tuo piittaamattomuus kuntalaisia kohtaan näytä laantuneen nyt kun käytössä on lehti. Haavistolle tuntuu olevan tärkeintä, että lehti saa kymmeniätuhansia euroja ilmoitustuloina kuntalaisten kukkarosta. Siitä saattaa kilahtaa osakkaana omaankin lompakkoon mukava tili. Muussa tapauksessa virallinen levikki olisi aikoja sitten laskettu.

TUURE NEITOLA

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua sisään voidaksesi kommentoida.