Pentti Neitola metsätaitoilun kunnanmestariksi

Pentti Neitola arvioimassa pinta-alaa. Arviointi oli tarkkaa, sillä kisassa heltisi voitto.

Metsänhoitoyhdistyksen ja Metsäkeskuksen  järjestämää perinteisteistä metsäpäivää vietettiin tällä kertaa Orajoen maastossa Paavonpolun maisemissa. Paikalle oli kertynyt runsaat 70 innokasta metsänomistajaa ja lisäksi paikalla oli Orajärven koululaisia, jotka kilpailivat omassa sarjassaan.

Päivien aikana ratkaistiin myös metsätaitoilun kunnanmestaruus, jonka voitti tällä kertaa Pentti Neitola, toiseksi sijoittui Martti Puunuvaara  ja kolmanneksi Mikko Ahava, ”reppusarjan” voitti Ari Marjeta. Koululaisten sarjan voitti Ioni- joukkue (Erno Mikkonen, Säde Maijala, Eero Huttunen, Laura Maijala).

Metsätaitoilun tehtävinä oli arvioida metsikön kasvupaikkatyyppiä, kehitysluokkaa, runkolukua, puuston ikää ja kasvua, kuutiotilavuutta hehtaarilla, sekä yksittäisen puun pituutta, alueen pinta-alaa ja metsän monimuotoisuutta. Viimeisenä tehtävä oli metsikön leimaus eli poistettavien puiden valinta. MHY:n lahjoittaman moottorisahan voitti arvonnassa Heikki Riipi

Puukauppa vilkastumaan päin

Päivän muina aiheina oli puukauppa ja muut ajankohtaiset aiheet. Puukauppatilanteesta kertoi metsänhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja Teuvo Tapaninen.  Puunmyyntivero on noussut pari prosenttia 30 prosenttiin, yli 50 0000 euron kaupoissa vero 32 %. Puukauppatilanteeseen vaikuttaa Euroopan talouskriisi, kysyntä on hieman viimevuotista hiljaisempaa ja hinnat sitä myöten myös hieman viimevuotista tasoa heikompia.

Mhy-laki on muutoksen alla, uuden lain odotetaan tulevan voimaan parin vuoden päästä. Metsänhoitoyhdistyksen jäsenyys muuttuu vapaaehtoiseksi. Jäsenyys kannattaa kuitenkin säilyttää, sillä metsänhoitoyhdistyksen jäsenet kuuluvat automaattisesti metsäsertifiointi- järjestelmään.

Tukkipuuta myytäessä metsäsertifiointiin kuuluminen on välttämätöntä, sillä sahatavaran ja puujalosteiden ostajat vaativat, että puu on tuotettu sertifioiduista metsistä.

Myös Metsälaki on muutoksen alla. Suurimpana muutoksena on uudistamisrajojen poistuminen, uudistamisvelvollisuudet säilyvät kuitenkin ennallaan. Mahdollista on myös ns. jatkuva kasvatus, pienaukko- ja poimintahakkuu, näissäkään hakkuissa metsiä ei saa hakata alle vähimmäistiheyksien.  Tiloja ei jatkossa kannata myydä, ennen kuin on selvitetty puuston hakkuuarvo. Metsälain voimaantulo siirtynee vuoden 2014 alkuun.

Metsänhoitoyhdistysten valtuustovaalien äänestys on alkanut vilkkaasti, äänestysaikaa on jäljellä vielä pari viikkoa. Äänestys tapahtuu postin välityksellä, joten äänestysposti kannattaa toimittaa postiin heti, ettei se unohdu roskapostin joukkoon.

Metsäpoikien Ukkoherra Aimo Uusitalo kertoi paikalle olijoille Paavonpolun synnystä ja rakentamisesta, polku on perustettu edesmenneen  valtakunnallisen metsävaikuttajan Paavo Onnelan kunniaksi.

Ilpo Kumpula, Tuija Hiltula ja Alpo Riipi arvioivat puun kuutiomäärää.

Kommentoi

Warning: Undefined variable $user_ID in /home/sodank1/www.sodankylanverkkolehti.fi/wp-content/themes/SV/comments.php on line 50

Sinun pitää kirjautua sisään voidaksesi kommentoida.