Kuka on poropatsaan poromies?

Poropatsas seisoo Sodankylä-talon edessä jo viidettä vuosikymmentään. Tyypillinen näky kesäisin ja usein muinakin vuoden aikoina on patsaan ympärillä häärivät matkailijat, jotka yksin, pareittain tai ryhmissä asettuvat taideteoksen ääreen kuvattavaksi.

Poropatsas on hyvin otollisella ja näkyvällä paikalla Jäämerentien varrella. Se on kaikkein suosituimpia ellei peräti suosituin matkailijoiden kuvauskohde Sodankylässä. Lapinasuisesta poromiehestä ja suopungilla taltutetusta porosta ovat napsineet kuvia miljoonat suomalaiset ja ulkomaalaiset matkailijat.

Mutta kenestä matkailijat ovat oikeastaan ottaneet kuvia, kun ovat poropatsasta kuvanneet? Kuka on poropatsaan poromies? Onko häntä ollut oikeasti olemassa?

Pronssisen poropatsaan on suunnitellut ja veistänyt taiteilijaprofessori Ensio Seppänen. Patsaan paljastustilaisuutta vietettiin kesällä 1970 runsaslukuisen yleisön läsnä ollessa. Taiteilija kuoli vuonna 2008.

Ainakaan yleisessä tiedossa ei ole, käyttikö taiteilija poromiestä veistäessään mallinaan jotakuta oikeaa henkilöä vai veistikö hän kasvot pelkästään mielikuvitustaan käyttäen.

Poromiehen kasvot ovat joka tapauksessa hiukan täkäläisen näköiset. Poskipäät ovat korkeahkot, mutta kallonmuoto jämäkkä, mutta sirohko, ei lainkaan leveä.

Jos tiedät poropatsaan miehestä jotakin tai jos tiedät jopa hänen henkilöllisyytensä, niin otapa yhteyttä toimitukseemme. Pistä sähköpostia tai soita tiedoistasi 0400 209 701. Sähköposti on

Ketä poropatsaan lappalainen esittää? Jos tiedät aiheesta, ota yhteyttä Sodankylän Verkkolehden toimitukseen.

tuure.neitola@sodviestinta.fi

Kommentoi

Warning: Undefined variable $user_ID in /home/sodank1/www.sodankylanverkkolehti.fi/wp-content/themes/SV/comments.php on line 50

Sinun pitää kirjautua sisään voidaksesi kommentoida.