Mikä on lehden levikki?

Otsikon kysymystä olen saanut selvitellä sodankyläläisille yrittäjille viime viikon aikana melko  monta kertaa. Kysymys helppo ja sellainen pitäisi olla vastauskin. Tämän lehden levikki on 4368 kappaletta. Kysymys on jakelulevikistä eli kuinka monta kappaletta lehtiä Sodankylän talousalueelle jaetaan.

Levikin yhteydessä puhutaan usein lehden peitosta. Sillä tarkoitetaan sitä, kuinka monta prosenttia lehden levikki kattaa kyseisen alueen talouksista. Sodankylän Extra Ilmoituslehti kattaa Sodankylän talouksista 100 prosenttia.

Levikki- ja peittokysymyksen pitäisi olla yhtä yksinkertainen kaikille lehdille, mutta eipä näytä olevan. Erityisesti tilatuilla sanomalehdillä levikki on joskus arka paikka. Näin Sodankylässäkin. Lapin Kansa ilmoittaa levikkinsä asianmukaisesti. Sen kohdalla kyse on Levikintarkastus Oy:n tarkastamasta levikistä, jota kutsutaan myös viralliseksi levikiksi.

Levikintarkastus Oy:n tarkastama lehden levikkiä pidetään virallisena siksi, että tarkastaja on tarkastettavaan nähden puolueeton. Sen tarkastusmenetelmät ovat luotettavat, sillä niihin ei pystytä vippaskonstein vaikuttamaan. Yleensä tilattavat lehdet tarkastavat levikkinsä vuosittain. Se on lehtien itsensä etu, mutta erityisesti myös kuluttajien ja ilmoittajien etu.

*  *  *

Paikallislehti Sompion levikkiä minulta on tiedusteltu useaan otteeseen. Olen ollut tilanteesta vähän kummissani, sillä eihän asia pitäisi minulle kuulua. En ole ollut lehdessä töissä vuosikausiin. Sittemmin olen huomannut, että levikkiä kysytään minulta siksi, ettei lehdeltä itseltään  levikkitietoja yksinkertaisesti aina saada.

Tilanne on perin outo. Sompion levikistä oli taannoin kiinnostunut jopa Sodankylän kunnanhallitus, jonka jäsenistä lukuisat henkilöt kyselivät lehdeltä todellista levikkiä ja useaan otteeseen. Levikkitietoja ei tullut. Lehti kieltäytyi paljastamasta lukujaan milloin mihinkin verukkeeseen vedoten. Hupaisimmasta päästä verukkeista oli lehden edustajan toteamus, että kunnanhallitus ei pyydä levikkitietoja kollegiona, vaan yksittäisinä jäseninä.

Jos levikki ei lehden mielestä kuulu kunnanhallituksen jäsenille niin eipä se sitten taida kuulua kovin monelle muullekaan tässä kunnassa.  Sompio tuntuu nousseen kuluvan vaalikauden aikana johonkin norsunluutorniinsa, jota pitäisi lippalakki kädessä kumartaen lähestyä, että niinkin yksinkertainen asia kuin levikkiluku saataisiin selvitettyä.

Käväisin mielenkiinnosta Levikintarkastus Oy:n sivuilla katsomassa minkälaisissa luvuissa Lapin lehtien levikit ovat nykypäivänä ja kuinkas ollakaan, eihän siellä tuoreita Sompion tietoja ollut. Viimeisin virallinen levikintarkastus on ollut kymmenen vuotta sitten.

Mistä oikein on kysymys? Miksi lehti ei ilmoita levikkiään? Miksi se ei ole teetättänyt virallista levikintarkastusta, vaikka se on helppo tehdä? Sodankylän kunta valitsi vajaa neljä vuotta sitten Sompion ilmoituslehdekseen. Kunta on käyttänyt joka vuosi ilmoitteluun Sompiossa melkoisen summan rahaa. Tuolla rahasummalla olisi saanut aikaiseksi esimerkiksi Sodankylän sosiaali- ja terveystoimessa vaikka mitä.

Minkälaisten siipien suojissa entinen valtuuston puheenjohtaja kunnassa oikein toimii, kun hän lehden päätoimittajana suhtautuu näin piittaamattomasti kunnanhallituksen jäsenten tiedusteluihin? Moinen käyttäytyminen on pöyristyttävää ylimielisyyttä kuntalaisia kohtaan.

*  *  *

Jo Sodankylän kunnan yleisen edun nimissä levikkikysymyksiin olisi syytä saada vastauksia, kun niitä kerran tiedustellaan. Liike-elämässä vastaava tilanne on paljon helpompi hoitaa. Siellä äänestetään yleensä jaloilla, jos ongelmia tulee niinkin yksinkertaisessa perusasiassa kuin levikissä.

Yleensä virallisten levikkitietojen puuttuminen lehdestä kuin lehdestä pistää ainakin ammattipiireissä pienet hälytyskellot soimaan. Virallinen levikkitieto on niin oleellinen osa lehden keskeistä toimintafaktaa, että täytyy olla todella hyvä syy jättää levikkitiedot julkaisematta. Valitettavan usein se hyvä syy on huono levikki ja lehden huono peitto alueellaan.

Sitä eivät ilmoittajat kauan aikaa katso ja siksipä tarkat levikkitiedot kätketään mielummin kirjoituspöydän alimpaan laatikkoon. Tällaisessa tilanteessa levikkiluvut annetaan pöytäkeskusteluissa suullisina ”noin tietoina” kaikille ilmoittajille erikseen, jolloin lehti ei joudu niin tarkkaan vastuuseen luvuista.

En voi olla korostamatta Sanomalehtien liiton omistaman Levikintarkastus Oy:n roolia tilattavien lehtien uskottavan ja totuudenmukaisen levikin toteajana. Lehdet nimittäin voivat esittää vaikka minkälaisia levikkilukuja myyntinsä parantamiseksi, mutta lukujen todenperäisyyden tarkastamiseen ilmoittajilla ei ole mahdollisuuksia.

Luotettava levikki löytyy siis Levikintarkastys Oy:n virallisessa levikintarkastuksessa. Ilmaisjakelulehdillä yhtä luotettava jakelulevikkitieto tulee lehden jakeluorganisaatiolta.

TUURE NEITOLA

Kommentoi

Warning: Undefined variable $user_ID in /home/sodank1/www.sodankylanverkkolehti.fi/wp-content/themes/SV/comments.php on line 50

Sinun pitää kirjautua sisään voidaksesi kommentoida.