Kunnanjohtaja Viljo Pesonen: Kevitsan kaivos jatkaa vuoren varmasti toimintaansa

Kunnanjohtaja Viljo Pesonen vakuuttaa, että Kevitsan kaivos jatkaa juuri käynnistynyttä toimintaansa vuoren varmasti. Jo nykyisillä nikkelin hinnoilla töitä tehdään vuosikymmeniä.

Kunnanjohtaja Viljo Pesosen mukaan sodankyläläisten ei tarvitse olla huolissaan Kevitsan kaivoksen tulevaisuudesta. Kaivos ei ole lopettamassa toimintaansa nikkelin maailmanmarkkinahintojen laskun vuoksi, vaikka kaivoksen johtaja MOT:n dokumentissa sellaista mahdollisuutta väläyttikin.

Sulkemismahdollisuus on enemmänkin teoreettinen Pesosen mukaan ja vain pitkällä aika välillä ajateltava mahdollisuus. Ja sekin edellyttää, että hinnat maailmalla laskevat. Kyseinen MOT:n dokumentti oli tehty kesäkuussa ja jo kesäkuuhun nähden nikkelin hinta maailmalla on jopa aavistuksen noussut.

Nikkelin hinta on tällä hetkellä hiukan alle sen hintatason, mikä oli Kevitsan kaivoksen perustamispäätöstä tehtäessä. Kunnanjohtaja Viljo Pesonen vakuuttaa, että jos hintataso säilyy nykyisellään, Kevitsan kaivoksella ei ole jatkossa hätäpäivää.

Nikkeliä käytetään metalliteollisuudessa mm. ruostumattoman teräksen valmistuksessa, jonka kysyntä noudattelee yleensä kulutuksen trendiä koko maailmassa. Jos ihmisten kulutus maailmanlaajuisesti vähenee, vähenee myös ruostumattoman teräksen kysyntä.

Viljo Pesosen mielestä keskustelu Kevitsan kaivoksen kannattavuudesta johtuu enemmänkin nyt siitä, että kaivoksen perustamisen investoinnit paukkuivat reippaasti sen ylitse, mitä oli alkujaan laskelmoitu. Pesosen tietojen mukaan investoinnit ylittyivät jopa 400 miljoonalla eurolla. Kaivosyhtiössä ei osattu ottaa riittävästi huomioon pohjoisten olosuhteiden vaikutusta rakentamiseen.

Kevitsan kaivoksen käynnistämisessä on ilmennyt kuitenkin myös positiivisia yllätyksiä kaivosyhtiölle. Koko kaivosprosessi on saatu käyntiin ennakoitua nopeammassa ajassa, mikä parantaa taloudellista kannattavuutta.

ASUNNOT TOISIVAT ASUKKAITA

Kunnanjohtaja Viljo Pesonen on hyvin tyytyväinen Sodankylän nykyisestä väestökehityksestä, joka kaivosrakentamisen myötä on kasvamassa myönteiseen suuntaan.

Jo viime vuoden puolella Sodankylän väkiluku kasvoi muutamalla henkilöllä, mutta eritysesti kuluva  alkuvuosi on ollut suotuisa. Kesään mennessä Sodankylän väkimäärä  kasvoi 52 henkilöllä. Sodankylään muutti ensimmäisen puolen vuoden aikana peräti 175 henkilöä, mutta kasvua kokonaisuudessa supisti negatiivinen syntyvyysindeksi, joka oli miinuksella 14 henkilön verran.

-Sodankyläläisiä on tällä hetkellä 8856 henkilöä. Jos meillä olisi ollut tarjota asuntoja viime ja alkuvuoden aikana enemmän kuntaan olisi luultavasti muuttanut runsaammin väkeä, toteaa Pesonen.

Pesosen mukaan kiinnostus Sodankylän yritystoimintaan on ollut suorastaan valtavaa. Tästä kertoo sekin, että viimeisimmässä kunnanhallituksen kokouksessa käsiteltiin peräti neljän teollisuustontin vuokraamista.

Sodankylän kunnan tavoitteena on, että Kevitsan 300 kaivostyöntekijästä 70 prosenttia olisi Sodankylän kuntalaisia. Tämä takaisi noin kahden prosentin verotulojen kasvun kunnalle. Alihankkijoiden kohdalla vastaava luokittelu ei ole mahdollista.

Kommentoi

Warning: Undefined variable $user_ID in /home/sodank1/www.sodankylanverkkolehti.fi/wp-content/themes/SV/comments.php on line 50

Sinun pitää kirjautua sisään voidaksesi kommentoida.