Sodankylän energiayhtiö palvelemaan koko kuntaa

Sodankylän energiayhtiö Lämpö Oy Juurakkotuli toimittaa lämpöä kirkonkylän keskustaan sekä pieneltä osin Luostolle. Käytännössä Juurakkotuli tuottaa ja hoitaa VAIN osalle kuntalaisia peruspalvelua.

 Mielestämme kunnanvaltuuston tulee ottaa vahva ohjausrooli lämpöyhtiön kehittämisessä. Vanha totuushan on, että ellei yhtiö kehity niin yhtiö taantuu. Lämpöyhtiön toimintaa tulee kehittää palvelemaan kaikkia kuntalaisia kuitenkin liiketaloudellisesti järkevästi. On täysin mahdollista, että Juurakkotuli laajentaisi toimintaansa käsittämään myös sivukyliä sekä kaikkia niitä jotka eivät yllä nykyisen kaukolämpöverkoston piiriin. Kysymys on vain tahtotilasta.

Sodankylän kunta omistaa Juurakkotulesta 90 % eli yhtiö on käytännössä Sodankylän kuntalaisten omistama yhtiö.

MAALÄMPÖ ON ERINOMAINEN RATKAISU

Maalämpö on ympäristöystävällinen ja käytössä edullinen vaihtoehto kaikkiin talouksiin kunnan alueella. Juurakkotuli voisi perustaa oman tytäryhtiön maalämpörakentamista varten kuntalaisille. Kustannuksista vastaa jokainen maalämmön ottaja tietysti itse, mutta energiayhtiö voisi toimittaa lämpöratkaisun talouteen sillä tavoin ettei se rasita kerralla taloutta liikaa. Lämmityskustannukset kuukausitasolla on mahdollista pudottaa merkittävästi verrattuna esim. öljyyn ja suorasähköön vaikka perustamiskustannukset otetaan huomioon.

Maalämpö on helppo ja huoleton lämmitysjärjestelmä. Asentajayhtiön toimesta tulee jatkossa kuitenkin huolehtia siitä, että myös huolto toimii. Hyviä perusteluja kunnan maalämpörakentamiselle on tasapuolinen kohtelu kaikkia kuntalaisia kohtaan. Maalämpö on energiatehokas ja erittäin ympäristöystävällinen lämmitysratkaisu. Selkeästi edullisin ratkaisu käyttäjälle.

HAKERATKAISUT LÄMMITYKSEEN

Myös hakkeen käyttö tulee lämpöyhtiön toimesta selvittää. Hake on paikallista raaka-ainetta, jonka käyttöä tulee lisätä niin nykyisen sekä uusien mahdollisten lämpölaitosten toimesta . Kuitenkin hakkeen tulee olla kilpailukykyistä polttoainetta turpeeseen verrattuna.

Sähkön tuottamisen edellytykset on tarkoin myös selvitettävä lämmön tuottamisen ohella, viimeistään siinä vaiheessa kun yhtiö joutuu uusimaan lämpökattilat tai rakentamaan uutta voimalaa.

KUNTATALOUTEEN POSITIIVINEN VAIKUTUS

Edellä mainitut asiat eivät millään tavoin rasita kunnan taloutta ja kassaa vaan lämpöyhtiö toimii täysin omillaan. Vaikutus on monellakin tavoin positiivinen kuntatalouteen nähden. Lämpöyhtiötoiminta tulee olla taloudellisesti kannattavaa ja tuottaa omistajalleen edelleen pienen tuoton.

Kunnan ollessa omistajana kunta ei kuitenkaan voi vaatia lämpö-energiayhtiöltä isoja tuottoja vaan lämpöratkaisut tulee olla taloudellisesti järkeviä ratkaisuja niin kuluttajan kuin yhtiönkin kannalta.

Tasapuolinen mahdollisuus kaikille kuntalaisille.

MARTTI KUMPULAINEN, TUOMO NEITOLA, JUKKA WILLMAN, JOUNI YLIRIESTO

1 Comment

    Mielestäni selvittämisen arvoinen ajatus tuo maalämmön tuottaminen Juurakkotulen tytäryhtiön kautta. Joitakin keskitettyjä ratkaisuja on jo toteutettukin Suomessa. Samasta ratkaisusta saataisi myös jäähdytys (esim. uusi urheilutalo vaatinee jäähdytystä kesällä) hyvin edullisesti, kuluna olisi käsittääkseni lähinnä kiertovesipumpun ja puhaltimien vaatima sähköenergia. Investointi on tietysti iso, mutta isossa keskitetyssä kohteessa takaisinmaksuaika on huomattavasti lyhyempi kuin erillisissä pienkohteissa.

Kommentoi

Warning: Undefined variable $user_ID in /home/sodank1/www.sodankylanverkkolehti.fi/wp-content/themes/SV/comments.php on line 50

Sinun pitää kirjautua sisään voidaksesi kommentoida.